Начало » Блог » В резултат на протест на инструкторите няма да се увеличава броя часове по кормуване

В резултат на протест на инструкторите няма да се увеличава броя часове по кормуване

ян. 15, 2020 | Новини

Вчера, 14.01.2020г., инструкторите излезнаха на протест срещу наредбата за увеличение на броя часове по кормуване от 31 на 42, както и въвеждането на GPS контрол на учебните автомобили. В резултат на недоволството, наредбата бе отменена.

Недоволните се срещнаха с министрите на транспорта и образованието – Росен Желязков и Красимир Вълчев. На срещата бе договорено и създаването на работна група, чиято основна задача е да уточни какъв трябва да е изпитът и какво трябва да е обучението. Малина Крумова каза също:

„Тази група ще има разширени задачи, които са свързани с това да се уточни какъв трябва да е изпитът, какво трябва да е обучението, какви да са необходимите мерки – много по-широко, извън провеждането на обучението и контрола върху обучението. Да работим и в контекста на новото законодателство, което предстои да се подготвя във връзка с решението на Министерски съвет за нов Закон за движение по пътищата“, обясни Малина Крумова.

През декември 2019 г. се появи идеята GPS система да определя маршрута, по който ще карат кандидат-шофьорите по време на практическата част от изпита, а не изпитващия, както беше до сега.

Автоинструкторите се обявиха против въвеждането на тези промени и излязнаха на протест в центъра на София на 14-и януари.  Тяхното мнение е, че въвеждането на GPS устройствата щяла да даде основание на голяма част от експертите в сферата да се усъмнят, че става въпрос за корупционна схема.

„На много от младите шофьори, а и на по-опитни водачи им липсват умения да шофират в специфични условия. Не знаят, че лявата лента на магистралата е за изпреварване, не могат да шофират в интензивно градско движение или през нощта и в намалена видимост. Именно, за да придобият тези умения увеличаваме броя на часовете в шофьорските курсове“, коментира по-рано днес пред „24 часа“ зам.-министърката на образованието Таня Михайлова. По думите й, по-важни от броя на общите часове по кормуване е съдържанието на учебната програма, а според предложението трябваше да се въведат поне 6 часа допълнително извънградско шофиране, поне 3 часа на магистрала и поне 2 часа нощно и при намалена видимост.

„Увеличението на часовете на шофьорските курсове е част от програмата за пътна безопасност на правителството. Крайната цел е намаляване на броя на загиналите в катастрофи и да спрем войната по пътищата“, каза още зам.-министърът на образованието.

От „Карай, бе!“ вярваме, че въвеждането на по-голямо количество учебни часове при подготовката на кандидат-шофьорите е не само полезно, но и необходимо. Управлението на МПС, изисква много внимание, способност за реакция, усещане на пътната обстановка и умение да се предвиди какво би могло да се случи. Тези способности трудно биха могли да се придобият за краткото време, което имат кандидат-шофьорите към настощия момент. Твърде много хора взимат своето свидетество за управление на МПС, след което управляват семейния автомобил само в присъствието на опитен приятел или родител, за да придобият необходимата за увереност в уменията си(а и да натрупат тези умения).

Увеличението на учебните часове от 31 на 42 няма да бъде панацея за проблемите по пътищата, но определено е крачка в правилната посока.

 

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!