0.12 Действия в критични и аварийни ситуации

Начало » Подготовка за изпита » 0.12 Действия в критични и аварийни ситуации

„Карай, бе!“ пожелава на всички бъдещи и настоящи шофьори леко и безаварийно движение по пътищата. Въпреки това, ние знаем, че произшествия се случват. Понякога причината за това не е у нас, или в другите шофьори. Автомобилите се развалят и това е възможно да се случи докато се движим. Ако се озовем в критична ситуация, в която трябва да се реагира бързо и правилно е хубаво да знаем какво трябва да правим и какво да не правим.

 

Загуба на управление и странична устойчивост

При движение по хлъзгав път е много вероятно да се загуби управлението. Това се случва, когато настилката е мокра, заснежена или заледена, което е най-опасно. В такива ситуации движението трябва да става с ниска скорост, увеличена дистанция от предния автомобил и пълна концентрация върху движението. Ако се правят резки маневри, спира се рязко или пък се ускорява движението, това може да доведе до загуба на странична устойчивост.

Признак за това е внезапното олекване на волана – автомобилът „отказва“ да се отклонява в желаното от вас направление. Страничното плъзгане може да възникне на предния или задния мост, както и на двата едновременно. Значително по-опасно е ако това се случи единствено със задния мост.

 

Основни принципи

Веднага щом усетите, че губите устойчивост и възможност за управление, трябва да освободите автомобила от спирачни и теглителни усилия като с премерени движения възстановите правилното му положение на пътя. По-добре е да направите това като превключите на по-ниска предавка и намалите плавно скоростта.

При завъртането на автомобила (страничното плъзгане) може да се намали с по-рязко завъртане на управляемите колела в посоката на плъзгането.

Скоростта на автомобила трябва да бъде намалена преди навлизане в крива, когато предстои завой, без значение от състоянието на пътя. Употребяват ли се спирачки по време на завоя това може да доведе до нарушаване на устойчивостта.

 

Действия при спукана гума

В случай че докато пътувате се чуе неочаквано изтичане на въздух от гума (усетите, че се е спукала), може това да е поради пробиването й с твърд и остър предмет, от нарушаване на херметичността на безкамерната гума или неизправен вентил. Това е изключително опасно особено при движение с висока скорост. Когато се случи, преди да се чуят удари между джантата и пътя, бъдете внимателни, тъй като автомобилът започва да занася към страната на спуканата гума.

Необходимо е незабавно вземане на мерки за отстраняване на проблема. Спирането става плавно, а воланът се държи здраво с две ръце. Ако се движите с висока скорост, в никакъв случай не спирайте рязко, а намалете постепенно скоростта.

 

Действия при внезапен отказ на спирачките

При изтичане на спирачна течност и/или навлизане на въздух в хидравличната спирачна система е възможно да възникне отказ на спирачките. Когато това се случи, се усеща „потъване“ на педала на спирачката и спирачния ефект значително отслабва.

Ако това се случи в ситуация като спиране с цел предотвратяване на удар в друго МПС или препятствие, намаляване на скоростта заради предстоящ остър завой, кръстовище или друго, е необходимо задължително спирачният педал да се отпусне и да се натисне отново рязко.

Ако това също не помогне, дръпнете ръчната спирачка и превключете на ниска предавка (например, първа), за да се спре двигателят. Движението с висока скорост няма да бъде особено повлияно от ръчна спирачка, тъй като тя има минимален ефект в такива случаи.

При продължително спускане по наклони трябва да също внимавате, да намалявате скоростта с превключване на по-ниска предавка, вместо да натискате продължително спирачката, тъй като това може да доведе отново до „потъването“ на педала и прегряването на спирачната система от претоварване.

 

Действия при пожар

Най-важното, което трява да запомни за гасенето на пожар е, че трябва да прекъснем достъпа на пламъка до кислород. Да задушим огнището! Това важи както за възникнал пожар в автомобил така и навсякъде другаде.

Ако се озовем в ситуация, в която се налага да потушаваме пожар, трябва да следваме тези действия:

  1. Ако пожара възникне по време на движение, трябва веднага да изключим двигателя на автомобила. Опитваме да спрем възможно най-вдясно на пътното платно, по възможност извън платното за движение. Правим това, само и единствено ако отбиването не застрашава живота ни. Тоест, съобразяваме се със силата и скоростта, с която се разразява пожара.
  2. Извеждаме пътниците на безопасно разстояние.
  3. Взимаме пожарогасителя, който би следвало да имаме в автомобилите си.
  4. Търсим източника на пожара. Ако той се намира под предния капак (най-честото местоположение при запалване на автомобил), отваряме капака много внимателно, тъй като при това действие ще повишим притока на кислород към огнището, което ще разпали пожара по силно. Ако е безопасно откачваме положителният полюс на акумулатора.
  5. Започваме да гасим пожара с пожарогасителя. Това правим, като насочим струята към пожара. Внимавайте да не гасите срещу вятъра.

Ако пожарът не се е разраснал значително, опитайте да го загасите, като подпъхнете пожарогасителя под колата, вместо да отваряте предния капак, тъй като, както споменахме с отварянето на капака увеличаваме достъпа на пожара до кислород.

Ако ви се наложи да гасите пожар сами, бъдете много внимателни. Често се случва пожара да изглежда потушен, но това да е привидно. В някои случаи, огънят гори на места, които не са лесно видими, нито достъпни и въпреки привидният успех в борбата в стихията, в момента, в който й обърнем гръб, тя би могла да се разрази отново. Бъдете внимателни.

 

< 0.11 Управление на автомобила