7.1 Потегляне, включване и излизане от движението

Начало » Подготовка за изпита » 7.1 Потегляне, включване и излизане от движението

Преди да започнем маневра, от какъвто и да е харкатер, трябва да се убедим, че няма да създадем опасност за останалите участници в движението. Маневрите биха могли да бъдат заобикаляне на ППС, излизане от реда на паркирани превозни средства или влизане между тях, отклонение вляво или вдясно, за да навлезем в друг път или крайпътен имот.

При извършване на маневра, трябва да се съобразим със скоростта, местоположнието и посоката на движение на останалите участници в движението. Освен това, при извършване на маневра, не трябва да го правим рязко.

При потегляне, с цел включване в движението, трябва да проверим пътната лента, в която искаме да се включим. Ако има други участници в движението, които се намират в тази лента, а ние не можем да я извършим, без да създадем опасност за тях, сме задължени да ги изчакаме.

Когато извършваме маневра, чрез която се опитваме да навлезнем в съседна пътна лента, длъжни сме  да изчакаме пътните превозни средства, които вече се движат по нея.

В случай, че опитваме да навлезнем в съседна пътна лента, а едновременно с нас, от другата лента, водач опитва да навлензе в нашата, предимство има водача, който се намира в дясната пътна лента.

 

Преди да завием или да започнем каквато и да е маневра, свързана с отклонение в страни, задължени сме да подадем сигнал за действията си, достатъчно продъжлитено, за да може да бъде възприет.

Сигналът се подава със светлинните пътепоказатели (мигачи), а на превозните средства, които нямат такива или те са повредени – с ръка. Сигналът, подаван със светлинните пътепоказатели, трябва да е включен през цялото време на извършване на маневрата и се прекратява веднага щом тя приключи. Ако подаваме сигнал с ръка, той може да бъде прекратен непосредствено преди започване на маневрата.

При наличие на остров или препятствие на платното за движение, можем да преминем от лявата или от дясната страна. Ако островът или препятствието се намира в средата на пътното платно, длъжни сме да преминем от неговата дясна страна.

Ако на островът или препятствието е поставен пътен знак, който да посочва задължителна посока, ние сме длъжни да се съобразим със знака.

< 6.4 Скорост, пътна обстановка 7.2 Завиване >

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!