Начало » Блог » Полезна информация » 7 начина да защитим колата си от кражба

7 начина да защитим колата си от кражба

юли 11, 2020 | Полезна информация

Предпазливостта (почти) никога не е излишна. Да ти откраднат колата е едно от онези неща, за които сме склонни да мислим, само когато вече е твърде късно. Ала, както е казал народа „Като се обърне каруцата, пътища много“. В същия дух, и в нашият контекст, можем да перифразираме тази народна поговорка, като кажем – „Като ти откраднат колата – начини да го предотвратиш много“.

Въпреки че някои от откраднатите автомобили биват върнати на собствениците им, всички знаем, че автоджамбазите могат светкавично да разглобят автомобил на части, да го запокитят в някое дере или да го изпотрошат, бягайки от полицията. В подобни случаи, дори върната, колата, която си паркирал, не е тази, която ще получиш обратно. За да не съжаляваш, когато вече е късно за това, „Карай, бе!“ ти предлага списък с техники, с които да предотвратиш незаконното отнемане на моторното ти превозно средство.

Ако не искаш някой престъпник зад волана на твоята кола, трябва да се запознаеш с техниките, които сме описали по-долу. Те, разбира се, не могат да гарантират напълно безопасността на твоят автомобил, но определено биха намалили вероятността точно твоята кола да бъде открадната.

 

1. Знай къде са ти ключовете

Очевидно е нали? Въпреки това, твърде много хора си пазят резервен ключ някъде в автомобила. Било в жабката или на други места, които смятат за скришни. Наличието на резервен ключ в колата би могло да бъде много полезно в ситуация, в която си изгубил или счупил основния ключ. Въпреки това, „Карай, бе!“ те съветва никога да не държиш ключ в автомобила си, това ще улесни крадците неимоверно. Също така, ако си дал ключ на някой познат или приятел или партньор, но той вече не се нуждае от ключа или отношенията ви са се изменили, задължително го поискай обратно.

 

2. Подсигурявай си МПС-то

Дори да паркираш за малко и пред блока, офиса или кварталния си магазин – затваряй прозорците и заключвай вратите. Това е очевидна техника за сигурност, но всички знаем колко често се случва хора да влезнат в магазина, само за да разберат, на излизане, че колата им вече не е там, където са я спряли… само защото са оставили прозорците леко отворени. Колкото и неприятни да са първите моменти, след влизането в колата ти, не оставяй прозорците дори „открехнати“, без значение, че е лято и ти е горещо. Гарантираме, че ще се изпотиш много повече, ако не откриеш колата си там, където е била. И изпотяването ще ти е най-малкият проблем.

 

3. Паркирай умно

Паркирай в добре осветени зони. Ако имаш тази възможност – зони, в които колата ти бива директно заснета от камера за наблюдение. Ако ползваш платен паркинг, за да пазиш колата си от удари и (очевидно) кражби, опитвай да паркираш възможно най-близо до охранителя и/или охранителните камери.

 

4. Не дръж ценности в колата!

Понякога колата ти не е целта. Може да караш кола, за която не си струва риска да бъде открадната. Въпреки това, не си защитен от нападание. Особено ако имаш скъпо радио или друга техника оставена в стария ти автомобил. Колкото и дискомфортно да ти е да си носиш служебния лаптоп в бара, след работа, по-добре отиди до вкъщи, за да оставиш ценностите (а защо не и колата), вместо да рискуваш колата ти да бъде разбита, за да ти вземат лаптопа. Тогава ще имаш много повече проблеми и личността ти ще бъде много по-уязвима.

Избягвайки да складираш ценности в автомобила си те защитава на две нива. Ако колата ти не привлича вниманието на крадеца заради самата себе си, може да ти разбият стъклото, само за да се докопат до това, което са счели за ценно. В такава хипотеза ще останеш или със счупена кола и без важните за теб предмети или без кола и без тях. В този смисъл, дори колата ти сама по себе си да е ценна, поне няма да си оставил в нея лаптопа, таблета, телефона или фотоапарата си, с притежанието на които, всеки може да ти навреди много повече, отколкото допускаш.

 

5. Използвай физическо устройство против кражби

Тези устройства най-често блокират движението на волана. Дори да изглежда като лесно преодолимо, повечето от тях не са. Което е по-важното не са чак толкова скъпи. След търесене в Google открихме сред един от първите резултати това устройство, наречено „Бастун за заключване на волан“ ( :D, нали). Цената им изглежда добра и по всичко личи, че волана не може да бъде завъртян, без да бъде свалено устройството.

Ако нищо друго, ще забави кандидат-крадеца и може да го хванеш ти или случайни граждани. Абе, по-добре да го има, отколкото да го няма.
П.С. „Карай, бе!“ не е свързан по никакъв начин с търговеца от линка по-горе. Не гарантираме за конкретния сайт. Само показваме устройството.

 

6. Не си оставяй колата включена (No sh*t, Sherlock!)

Е, да, ама около половината кражби на автомобили биха могли да бъдат предотвратени, ако просто хората си изключваха двигателите, вадеха ключовете и заключваха МПС-то си, когато излизат от него… дори на магистралата, когато отиваш в храстите „само да пикаш“ ( знаем, че го правиш), най-добре си изключи двигателя и си вземи ключовете. Същото важи за когато отиваш за кафе и си спрял на аварийки на спирката (което, между другото, не трябва да правиш). Дори да си пред блока и да си слезнал от автомобила, само защото си забравил нещо вкъщи, малкото услие да заврътиш ключа на обратно ( и, естествено, да заключиш МПС-то), може да ти спаси безкрайни мъки, които, за съжаление, често са безсмислени.

 

7. Включи алармата

Да, някои коли нямат вградени алармени системи, но можеш да платиш и такава да ти бъде инсталирана. Недей да лепиш стикер, че имаш аларма, това само ще им помогне.

 

Ако никоя от препоръките ни не помогне и все пак се озововеш в ситуация, в която си останал без своят автомобил, най-прекия път към възстановяването на загубите ти ще е ако си имал застраховка. Последното не те спира от това да си търсиш правата и да искаш колата да ти бъде върната. Всъщност, застрахователите ще бъдат още една заинтересована страна автомобила и, респективно, крадеца да бъдат намерени, тъй като ще могат от него да си търсят парите, които са платили на теб.

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!