Начало » Блог » Свежо » Спомени от (не толкова) близкото минало: Дъвки “Турбо”

Спомени от (не толкова) близкото минало: Дъвки „Турбо“

ян. 23, 2020 | Свежо

Сигурни сме, че по-голямата част от нашите читатели са събирали картинките от дъвките „Турбо“ или поне са ги виждали или чували. Дъвките бяха изключително популярни през деведесетте години. Причината за това беше както ниската им цената, така и картинките, които събирахме и не на последно място игрите, които играехме с тях.

Когато отвориш пакетчето на дъвката, вътре се намираше малък постер (изображение на автомобил, което се падаше с дъвката). Имаше хора, които си купуваха дъвки „Турбо“ само заради вкуса и балончетата и други, които искаха само картинката, а дъвката изхвърляха или даваха на съученик.

Всеки, който си спомня дъвките и е събирал колите, може да си спомни как се събирахме, разбира се, точно преди да започнат часовете, дразнейки учителите с въпроси и възклицания от рода на:

„Леле, виж коя кола ми се падна!“;  „Ох, тая я имам…“; „Айде да си разменим, ще ти дам 10!“ и така нататък.

Може би най-дразнещ за възпитателите ни беше фактът, че не само възхвалявахме изображенията, принтирани на тънката хартия, но и играехме „комар“, залагайки картинките, с които бяхме готови да се разделим на една от най-известните по онова време игри. През деведесетте години беше възможно във всяко училище да се видят ученици, подредени в кръг или полукръг около някой от чиновете или первазите на прозорците, наблюдавайки с интерес как двама или повече от другите деца се опитват да обърнат картинките, поставени с лице надолу, използвайки  единствено дланта си.

С времето модата на дъвките „Турбо“ отмина, започнахме да колекционираме снимки на кечисти, в които, разбира се, също имаше редки и други, които беше почти невъзможно да намериш. Някои от по-големите деца (които бяха събирали и дъвките „Турбо“) опитаха да продължат играта с обръщането и при кечистите, но поради по-плътната хартия, на която те бяха отпечатвани и фактът, че обикновено вървяха по 10 еднакви едновременно, или друга необяснима за нас причина, „обръщанката“ не беше толкова важна част от колекционирането на кечисти… или поне такива са нашите спомени.

След кечистите дойдоха картите Magic, Yu-Gi-Oh!, Bionicle-ите и всички други масови или не толкова масови мании. Междувременно ние пораснахме, започнахме да събираме не картинки от дъвки „Турбо“, а ringtone-ове, които изпращахме с bluetooth или infrared, след това mp3-ойки и снимки, а сега – мемета.

С една дума, колекциите ни се преместиха от физическия свят, в дигиталния такъв.

Ние от „Карай, бе!“ вярваме, че ако вземем нещо от света, трябва да върнем обратно и понеже, като всички модерни хора, сме изтегляли безкрайно количество файлове под формата на видеа, изображения, mp3-ойки и книги, смятаме, че е редно да споделим с вас част от тях.

Някои от следващите ни публикации ще съдържат в себе си пълната колекция от дъвките „Турбо“. За да си припомните кои от тях имахте, кои ви липсваха, за кои завиждахте и за кои от картинките завиждаха на вас.

Ще опитаме да припомним на по-възрастните онези времена, а с по-младите споделяме частица от собствените си животи – за да видят какво правехме, когато нямаше смартфони и по-голямата част от спомените ни се намираха в сърцата, а не на microSD картата ни.

Надяваме се, че трудът ни не е бил напразен.

 

П.С. Между другото, все още има места, дори в интернет, от които можете да си купите дъвки „Турбо“…. просто споделяме 😉

Виж всички пълната колекция от дъвките „Турбо“:

 

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!