Начало » Блог » Норвежците полудяха по електромобилите, бележат 30% ръст на продажбите

Норвежците полудяха по електромобилите, бележат 30% ръст на продажбите

ян. 10, 2020 | Любопитно

Норвегия си е поставила за цел да е подменила абсолютно всичките автомобили на територията на страната с електромобили до 2025г.  Навярно това е и причината за високия ръст на продажбите на еко возила. Сделките за покупко-продажба на нови електромобили в северната част на страната е скочила с 30,9% през 2019 година, информират „Ройтерс“ и БТА.

През годината (2019 б.а.) изцяло електрическите автомобили са 42.4% от общите продажби в страната, което е световен рекорд.  За сравнение този дял беше 31,2% през 2018 и едва 5.5% през 2013 година.

Прогнозите на компанията Харалд А. Мьолер (Harald A. Moeller AS), дистрибутор на Volkswagen, за 2020 година са продажбите на електромобили да достигне 60% от общия пазар.

Въпреки че на 7 януари, държавната компания на Норвергия – Equinor – официално ще започне да извлича „черно злато“ от едно от най-богатите петролни находища, открито през последните години, страната си е поставила за цел да стане първата в света, която изцяло да спре продажбите на автомобили, задвижвани от горива. Сроковете до достигането на целта също не са много големи. Това следва да се случи до 2025 година.

Държавата изключи електромобилите от данъчния режим, обхващащ бензиновите и дизелови двигатели.

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!