Начало » Блог » Правим справки за невръчени глоби в портала на МВР

Правим справки за невръчени глоби в портала на МВР

юни 26, 2020 | Новини

Снимка: Интернет

От 24 юни тази година (2020), можем да правим проверки за невръчени глоби по ЗДвП през портала на МВР.

За да направим проверката, трябва да въведем номера на свидетелството си за управление на МПС (СУМПС) и ЕГН. Ето как изглежда полето, в което трябва да впишем данните, за да направим проверката:

Преди това нововъведение, можехме да проверяваме само за дължими глоби за извършени нарушения на ЗДвП(Закон за движение по пътищата) по влезли в сила фишове, електронни фишове и НП.

Чрез новата услуга „Проверка на задължения по ФИШ/АУАН/НП с въможност за извършване на плащане (портала на МВР), с въвеждането на нужните данни – номер на СУМПС и ЕГН, ще можем да проверим не само неплатени задължения, но и такива, които са били издадени, но не и връчени. Това важи както за наказателни постановления, таа и за електронни фишове.

Глобите можем да платим директно през портала за административни услуги на МВР, терминалите в структурата на МВР, банков превод, пощенски запис, интернет банкиране, каси за парични преводи и чрез т.нар. КЕШ-терминали.

Запомнете, че за да стане дължима глобата по даден административно-наказателен документ, той все още трябва първо да бъде връчен и влязъл в сила, в посочените в нормативната уредба срокове. 

Докато електронните фишове могат да бъдат връчени във всяко районно управление на МВР, както и в звено „Пътна полиция“, то наказателните постановления се получават лично само в звено „Пътна полиция“ към областната дирекция на МВР по постоянен адрес.

 

 

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!