Начало » Блог » Последно обсъждане за Зелената зона в Слатина

Последно обсъждане за Зелената зона в Слатина

ян. 13, 2020 | Новини

Възможно е увеличаване на броя на платените места за паркиране в София с още 6300 места. Така Зелената зона ще навлезе в кварталите “Редута”, части от “Яворов”, “Гео Милев” и “Христо Смирненски”.

Това се случва по предложение на районната администрация на “Слатина”.  Ако предложението бъде прието, зелената зона ще се разшири с улиците между булевардите “Цариградско шосе”, “Михай Еминеску” и “Ситняково”, улиците “Боян Магесник”, “Слатинска” и “Иван Димитров – Куклата”.

Процедура за въвеждане на режим на платено паркиране в част от район “Слатина” стартира още през 2018 г. Но тогава идеята беше зелена зона да се въведе в по-малък периметър, а именно около пазар “Ситняково”.  Пак тогава отпадна идеята  в зелената зона да влезе и районът около пазара “Иван Вазов”. Става дума за участъка между бул. “България” и улиците “Петко Каравелов”, “Балша” и “Бяла черква”.

Снимка: в. „24 часа“

 

Заради противоречиви мнения на живеещите там, старото ръководство на район “Триадица” в крайна сметка отхвърли предложението. Сега новият кмет на “Триадица” Димитър Божилов, както и колегата му в “Слатина” Георги Илиев, отново са задвижили процедурата. В района вече се проведе обществено обсъждане на идеята в края на 2019 г. и тя бе подкрепена. Последното обсъждане ще е днес – 13 януари.

По груби сметки в “Слатина” може да се обособят 5500 паркоместа в зелена зона, а в “Триадица” – 800. В момента в синята и зелената зона в София има общо 28 000 паркоместа. В по-скъпата – синя зона, в която паркирането струва по 2 лв. на час, местата са 5000. Останалите 23 хил. са в по-евтината зелена зона – престоят там е по 1 лев на час. Ако идеята за разширение на зелената зона се приеме, местата с режим на платено паркиране в столицата ще станат над 34 000

 

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!