0.2 Автомобилното купе

Начало » Подготовка за изпита » 0.2 Автомобилното купе

Купето е самоносеща конструкция, която се състои от салон, кош за двигателя и товарно отделение (багажник). Купето няма поддържаща рама като при товарните автомобили. Съвременните автомобили имат скелет от стоманени профили, върху коитtо чрез точкови заварки са монтирани подът и ламарините. Точно те оформят и характерните за марката и модела дизайни.

Купето също притежава и:

  • Табло с контролни прибори;
  • Осветителна и сигнална система;
  • Система за вентилиране и отопление;
  • Средства за ограничаване на преместването на хората при удар на автомобила при ПТП;
  • Системи за почистване и измиване на стъклата.

В таблицата по-долу ще откриете символи, които са повечето марки автомобили показват на таблото, в случай на нужда. Тези контролни лампи индикират, че има някакъв проблем или опасност от повреда, ако движението се продължи без да се вземат необходимите мерки.

Контролна лампа Значение
Контролна лампа за нивото на маслото в двигателя
Лампа за сигнализиране на включена ръчна спирачка
Контролна лампа за зареждането на акумулатора
Индикатор за включване на противобуксуваща система
Индикатор за температурата на охладителната течност (включва се при прегряване)
Индикатор за автодиагностика на двигателя
Контролна лампа за опасност. Спирането е задължително
Неизправност в електронната стабилизираща система
Контролна лампа за антиблокираща система
Неизправност в системата за пасивна сигурност
Контролна лампа за нивото на спирачната течност
Подгряване на дизелов двигател. Изчакайте угасването на индикатора, преди да стартирате. Ако температурата е достатъчна, индикаторът не светва и можете да стартирате незабавно.
Контролна лампа за износване на накладките

 

Системи за вентилиране и отопление

Разпределението на въздуха, постъпващ от въздухопроводите във вътрешността на купето трябва да бъдат регулирани от водачът чрез тези системи така, както и обдухването на стъклата, когато е необходимо тяхното подсушаване или размразяване (обикновено в по-студените сезони или при дъжд, слана и други метеорологични условия).

Съвременните автомобили почти винаги са оборудвани с климатични системи, чрез които може да се регулира ръчно или автоматично температурата във вътрешността на купето.

 

Следното са бутоните, чрез които се управляват системите за вентилиране и отопление:

Символ Значение
Регулиране на дебита на въздух (силата, с която ще излиза температурата)
Вентилация на челно стъкло и странично стъкло (размразяване и обдухване)
Отопление на задно стъкло
Разпределение на въздуха

 

 

Осветителна и сигнална система

В осветителната система се включват дългите, къси и габаритни светлини, светлина за заден ход и светлина за осветяване на задната табела с регистрационен номер, а освен това могат допълнително да се поставят и фарове за мъгла, ако вече не са от производителя. За да се подобри възприемането и видимостта на ППС при движението му, някои автомобили са оборудвани и с дневни светлини.

Дългите и къси светлини се различават по силата на светлината и насочеността на светлинния поток. Необходимо е те да се регулират, ако има намалена дължина на осветяване от фаровете на автомобила върху участъка от пътя.

 Забранено е използването на задната светлина за мъгла при ясно, дъждовно време, денем и нощем, тъй като тя заслепява останалите участници в движението.

Към сигналната система се включват светлинните пътепоказатели (мигачи) и устройството за звуков сигнал (клаксон). За да се управляват мигачите, се използва лост, намиращ се зад волана, а чрез натискане с ръка централната област на кормилото се задейства звуковият сигнал.

 

Бутони и индикатори за управлениeто на автомобила:

Символ Значение
Къси светлини
Габаритни светлини
Дълги светлини
Звуков сигнал
Заден фар за мъгла
Преден фар за мъгла
Аварийни светлини. При натиснат бутон всички мигачи работят едновременно.
Пътепоказатели (мигачи)

 

Системи за почистване и измиване на стъклата

Задължително оборудвани са всички автомобили с чистачки и стъкломиялна уредба.

В зависимост от валежите и техния интензитет се променя честотата на движение на чистачките като се премества на различна позиция лоста за управляване на системата.

Препоръчва се да се изчаква пълното размразяване на стъклата през зимата и след това да се включват чистачките, тъй като в противен случай може да бъде повреден задвижващият ги механизъм или почистващото перо.

 

Символ Значение
Миене и чистене на предното стъкло
Миене и чистене на задното стъкло

 

Средства за ограничаване на преместването на хората при удар на автомобила при ПТП

Задължително са оборудвани всички автомобили с обезопасителни колани. Повечето автомобилни марки произвеждат моделите си и с въздушни възглавници (airbags) и други предпазващи пътниците системи. Въздушните възглавници служат, за да се повиши безопасността на пътниците и да се допълни действието на предпазните колани. Електронните датчици реагират в случаи на рязко забавяне на автомобила и ако се достигне прагът на задействането им, незабавно се надуват въздушните възглавници. Те спадат веднага след удара, за да не пречат на евентуалното излизане на пътниците и на видимостта им. При незначителни по-леки удари въздушните възглавници не се задействат, защото е смята, че предпазният колан е достатъчен, за да са в оптимална безопасност возещите се.

Ако возите вашето дете е необходимо да осигурите безопасността му като задължително неутрализирате въздушната възглавница за мястото до водача. Поставяйте столчето за деца с гръб към посоката на движение на предната седалка, а ако колата ви няма такава команда, го поставете на задната седалка.

За пълна ефективност на предните и странични възглавници трябва да се спазват следните правила за безопасност:

Използването на предпазен колан е задължително.

Задействането на възглавниците може да бъде причинено и от изгаряния или рани от цигара или лула, така че се въздържайте от пушене в автомобила.

Никога не пробивайте, демонтирайте или удряйте силно волана.

 

Активна облегалка за глава

Облегалката за глава на седалката, наричана още подглавник, е снабден със специално устройство, което защитава от камшичен удар. Тялото върху облегалката измества подглавника напред и нагоре от натиска при удар отзад, така че предпазва изхвърлянето на главата назад.

Горният край трябва да се намира на височината на горната част на главата и тогава се приема, че регулирането на подглавника е правилно.

 

Идентификационният номер (VIN кодът) на превозното средство

VIN кодът е поставен от производителя идентификационен номер на превозното средство, който се състои от 17 символа (числа и букви) и всеки от тях носи определена информация. Тя обхваща страната производител, модел, марка, тип на транспортното средство, годината на производство и други. Той се поставя обикновено на достъпно място, от страната на водача, за да се изключи изтриване или промяна. Този код позволява лесно и надеждно класифициране на автомобилите, както и тяхното разпознаване в случай на кражба.

 

< 0.1 Автомобилът 0.3 Двигател с вътрешно горене >