15.2 Алкохол

При употребата на алкохол, възможните произшествия са много по-тежки. За съжаление, твърде много хора не са способни да се преборят със себе си и да не сядат зад волана, след като са пили.

В Закона за движението по пътищата са предвидени глоби и санкции за водачите, управляващи ППС с концентрация на алкохол над 0,5 на хиляда.

Понякога посоченият минимум може да се отрази зле на водача, в зависимост от психологическото и физическото му състояние. Най-добре е изобщо да не употребявате алкохол, ако смятате да карате. А също така да не карате(дори да трябва да стигнете до някъде), ако сте употребил алкохол. Изберете друг транспорт.

Въздействие на алкохола

В умерени количества, алкохола може да предизвика умора, нарушение на мускулната координация, конфликтност, емоционална лабилност и смущения в зрението (намалява силата на периферното зрение).

Множество примери демонстрират, че дори в малки количества, алкохола води до тежки произшествия. Причините за това са, че когато човек употреби малко количество алкохол, той не изпитва опиянение, но с такава доза тялото му се тонизира, емоциите се приповдигат, а преценката на ситуациията и оценката на собствените възможности стават неадекватни.

Примерите от практиката показват, също така, че употребилите малко количество алкохол, са по-склонни да спорят с органите за контрол, отколкото онези, които са изпили повече алкохол. Последните, най-често не спорят за количеството, което са употребили и дали са употребили.

 

Съдържание на алкохол в кръвта

Съдържанието на алкохол в кръвта се измерва в т.нар. промили. Един промил (1 хилядна част) съответства на 1гр. чист алкохол (96 градуса чист спирт) в 1 литър кръв.  Следователно, за  едно и също количество алкохол, измерените промили ще зависят от градуса на напитката и масата в килограми на човека (от масата зависи количеството кръв в тялото).

  • Преминаването на алкохола от хранопровода в кръвта – усвояването му – започва веднага след поемането на алкохола. Скоростта на процеса по усвояване зависи от много фактори. Например, ако се пие на гладно, то се ускорява. В случай на употреба на алкохол на гладно, е възможно за 20-30 минути да настъпи пълно преминаване и максимално повишаване на нивото на алкохола в кръвта. При умерено пълен стомах, този процес отнема около час или час и половина. От своя страна при пълен стомах , това се случва за повече от два часа.
    Усвояването се ускроява също така и при възпалена лигавница (гастрит), язва на стомаха, повишена киселинност и др.
    Върху скоростта на преминаването на алкохола в кръвта влияят също така примесите в напитката. Шампанското, например, съдържа въглероден двуокис, наличието на който, силно нмалява периода, който е необходим за усвояване на алкохола в кръвта. Леко подсладените напитки се усвояват бързо, докато силно подсладените алкохолни напитки се усвояват по-бавно.
  • За да разгради 0,5 промила алкохол, човешки организъм в нормално здравословно състояние трябва да го преработва не по-малко от 4 часа.

 

Мнението, че чрез кратък сън, силно кафе или тонизиращи напитки, шофьорът може да възстанови способностите си преди определеното време за разгражадне на алкохола от организма, е погрешно.

 

< 15.1 Aлкохол 15.3 Наркотични вещества >

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!