Как се проверява налягането на автомобилните гуми?

Започни тук

Начало » Започни тук » Как се проверява налягането на автомобилните гуми?

Неправилното налягане в гумите е сериозен проблем в сигурността ти на пътя, освен това, ниското налягане на гумите ти, ще ти коства допълнително гориво, а по този начин – пари.

Виж също: Как да намалим разходите на автомобила си?

В тази статия ще научиш как да провериш налягането на гумите на автомобила си.

В наръчника на автомбила трябва да е посочен стандарта за нивото на налягане на гумите за конкретната кола (правилното налягане за твоя автомобил). Ако не знаеш къде е или не си получиш наръчника, можеш да откриеш същата информация във вратата на шофьора. След като си открил правилното ниво на налягане за твоите гуми, ще трябва да отвиеш капачката на тръбичката, през която се надуват гумите.

За да разбереш нивото на налягане, ще ти е необходим измервателен уред.

Ако нямаш такъв, можеш да закупиш от инернет, или да изпозлваш тези, които имат във всяка бензиностанция.

В момента, в който уреда е в ръцете ти, ще трябва с него да натиснеш тръбичката за напомпване на гумата и да си запишеш дадения от уреда резултат.

Ако чуваш съскащи звуци, не си натиснал уреда правилно и гумата ти губи въздух. Трябва да поставиш уреда правилно и съскането НЕ трябва да се чува.

Когато получиш резултатите, ако те са такива, каквито са в указанието –  всичко е наред и можеш да завъртиш капачето обратно.

 

 

Какво да правя, ако гумите ми са с високо налягане?

Ако уреда покаже налягане, по-високо, от това препоръчителното, ще трябва да го намалиш. Това може да се случи с минусова отвертка. Свали капачката на гумата и ще видиш връхче в тръбичката за напомпване. Постави отвертката върху връхчето и натисни навътре. Това ще освободи въздух. Проверявай налягането често, за да не изкараш прекалено много въздух.

 

Какво да правя, ако налягането на гумите ми е ниско?

Ако уреда покаже по-високо от препоръчителното налягане, ще трябва да припомпаш гумите.

За да направиш това ще ти е необходима крачна помпа или машина за помпане на гуми, каквото трябва да откриеш във всяка бензиностанция.

Когато си имаш около себе си помпа (каквато и да е тя), ще трябва да отвъртиш капачето на тръбичката за надуване и да свържеш помпата. С крачната помпа, ще трябва да натискаш с крак, за да вдигнеш налягането, докато с автоматичните помпи, които имат в  бензиностанциите, ще трябва да нагласиш налягането на машината.

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!