Какво са шофьорски ръкавици?

Започни тук

Начало » Започни тук » Какво са шофьорски ръкавици?

Да управляваш кола е готино, да го правиш с шофьорски ръкавици очевидно е по-готино.

Шофьорските ръкавици са създадени именно за упралвението на автомобили и мотори. Тъй като до 1930 година, автомобилите не са имали отопление, шофьорските ръкавици са измислени още през 1890-те. Те са позволявали на управляващия да има по-сигурен хват на тогава хлъзгавият волан.

След 70-те години на миналия век (1970-те), поради редица подобрения в автомобилния волан, сред които и по удобен и сигурен хват, броят на хората, които използват шофьорски ръкавици намалява значително. Въпреки това, и до днес можем да видим хора, които използват този аксесоар. Особено в по-скъпи спортни коли.

Ако се чудиш обаче дали трябва да имаш мощен автомобил, за да носиш ръкавици, докато управляваш, продължи да четеш. Навярно ще се изненадаш!

 

Защо трябва да носим шофьорски ръкавици?

Напред в статията ще видиш няколко причини, поради които управлението с ръкавици е препоръчително. Въпреки че живеем в 20-те години на XXI век.

 

По-добър хват

Както надявамсе се знаеш, да запазиш контрол над МПС-то си е по време на движение от ключово значение. Понякога въпрос на живот и смърт. Управлението на автомобил е отговорно занимание. За това, трябва да подсигуриш сигурността на другите, както и своята.

Управлението с шофьорски ръкавици няма да гарантира напълно безпроблемно управление, но със сигурност е стъпка в правилната посока. По-сигурния хват на волана, намалява шанса той да ти се изплъзне в  момента, в който това има най-голямо значение.

 

Пази волана от износване

Случвало ли ти се е да влезнеш в автомобил и дори от бегъл поглед върху волана да ти стане ясно, че е прекомерно износен?

Съхранението на автомобила е едно от нещата, които ще намали разходите, които неизменно ще имаш. Да пазиш волана(както и целия интериор) на първия си автомобил със сигурност ще ти помогне да получиш по-висока цена, когато и ако решиш а го продадеш.

Разбира се, и това е най-важното, в колкото по-добро състояние е волана на автомобила ти, толкова по-сигурен е хвата ти, тъй като няма тук и там отчупени парчета.

Носейки ръкавици ще запазиш колата в по-добро общо състояние.

Това, очевидно, важи с по-голяма сила за по-луксозните автомобили.

 

Поддържат температурата на ръцете ти

В миналото, когато автомобилите не са имали отоплителни системи(или дори покриви), шофьорските ръкавици са били по-скоро необходимост, отколкото препоръчелен аксесоар. Въпреки напредъка на технологията, дори днес, особено в най-студените дни, когато се качиш в колата, тя е замръзнала и, в случай, че е необходимо да потеглиш веднага, е далеч по-добре да имаш ръкавици на ръцете.

 

Видове шофьорски ръкавици

Както навярно очакваш, съществуват редица различни видове шофьорски ръкавици.

 

Шофьорски ръкавици без пръсти

Този вид шофьорски ръкавици най-често са направени от кожа и биват асоциирани най-вече с мотористите. Те покриват ръката от китката до кокалчетата на пръстите ти. Без да ги сваляш можеш да ползваш мобилният си телефон (когато си паркирал и си изключил двигателя на автомобила!). Също така, тези ръкавици предпазват дланите ти.

Виж: Safety BRI4KA Academy – Световната пандемия на пътя – телефонът

 

Шофьорски ръкавици за студено време

Както може да се очаква, шофьорските ръкавици за студено време много приличат на зимните ръкавици и покриват цялата ти ръка. Те също се правят от кожа и в различни цветове.

Това което ги прави страхотен аксесоар за шофьори през зимата е тяхната подплата. Най-често тя е направена от вълна, памук или кашмир.

На всяка цена ръцете ти трябва да са топли, когато управляваш МПС.

 

Традиционни шофьорски ръкавици

Това са ръкавиците, които най-често би могъл да видиш във филмите и обикновено са първата асоциация на хората, когато чуят шофьорски ръкавици. Те са нещо средно между шофьорските ръкавици без пръсти и зимните шофьорски ръкавици.

Отново, най-често се правят от кожа, но за разлика от зимните си братовчеди, тези нямат подплата.

 

Цена на шофьорски ръкавици

В интернет може да намериш шофьорски ръкавици от 15-20 до стотици левове, в зависимост от марката. Истината е обаче, че можеш да намериш адекватен чифт на цена около 50 лева.

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!