Правила за движение при ограничена видимост

Започни тук

Начало » Започни тук » Правила за движение при ограничена видимост

Ограничена видимост

Използваме термина „ограничена видимост“, когато поради нещо, което е пред нас на пътя или поради формата на самия път, възможността ни да възприемем пътя е ограничена.

Ограничена видимост е налице, когато пред нас има стръмнини, завои или друг вид препятствия, които ограничават видимостта ни.

 

Ограничена видимост – примери

 

Ограничена видимост, поради завой и препятствие.

Ограничена видимост, поради препятствие.

Ограничена видимост, поради завой и препятствие.

Ограничена видимост, поради препятсвие.

Когато е налице ограничена видимост, разстоянието на което можем да виждаме е силно намалено. Ограничената видимост може да бъде породена от хоризонтални или вертикални криви на пътя, но също така и от по-големи от нашия автомобил, сгради, стълбове, спрели превозни средства, наличието на крайпътни насаждения и всякакъв вид предмети, които възпрепятстват възприемането на пълната информация за това, което се случва пред нас.

 

Какви са правилата за движение в условия на ограничена видимост?

Естествено е, че в случай на неспособност да възприемем пътя и случващото се пред нас, трябва да подходим с особено внимание, тъй като няма как да знаем какво се случва зад предмета, който ограничава видимостта ни. Следователно, рискът от ПТП се увеличава многократно.

При ограничена видимост на пешеходците е забранено да пресичат платното за движение. За това НЕ трябва да пресичаме пред автобус или друго спряло МПС.

 

В условия на ограничена видимост е забранено:

  • Престоят и паркирането в пътни участъци с ограничена видимост
  • Изпреварването
  • Завиването в обратна посока

 

Виж също: Каква е разликата между намалена и ограничена видимост?

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!