Ситуации

Започни тук

Начало » Започни тук » Ситуации

Когато станеш шофьор ще трябва да си подготвен за всяка от ситуациите, изброени в статията. Въпреки, че част от тях няма да ги има по време на шофьорския курс, нито по време на изпита, е хубаво да имаш идея как да се справиш със следните ситуации:

 

Аварийно спиране

Аварийно спиране е, когато шофьора успее да спре бързо и безопасно, за да избегне сблъсък с друг участник в движението(или предмет на пътя). Ако се случи по време на изпита, колата НЕ трябва да угасне, при извършване на маневрата.

Как да го практикуваш

Единствения начин да репетираш аварийно спиране е на тихо и спокойно място, където няма трафик зад теб.

 

Управление през деня

Това правим всички по подразбиране. Караме към и от работа, училище, университет. Също така, по време на уроците по кормуване, обикновено ще бъде ден. Основното затруднение при управление през деня е да се научим да се справяме с блестящото слънце.

Как да го практикуваш

Опитай да караш през слънчеви дни.

 

Каране през нощта

Карането през нощта си има свои особености и своите опасности. На първо място видимостта е силно намалена, поради тъмнината, но и отблясъците на фаровете на другите участници в движението. За това, дори когато управляваш по път, който познаваш добре, може да се усеща като съвсем различно място, ако навън се е смрачило.

Разбира се, по време на нощно каране, фаровете задължително трябва да са включени.

Как да го практикуваш

За съжаление, нощното каране не е задължителна част от обучението. В този смисъл, за да свикнеш с управлението по това време на деня, ще трябва или да помолиш инструктора си да вземеш няколко часа, след като се е смрачило (за което той не е длъжен да се съгласи) или просто да изчакаш да вземеш книжка и да започнеш да караш нощно време.

 

Мокър път

Управлението след като е валяло или дори след почистване на улиците, е управление в съвсем различна среда от тази, в която обикновено се провеждат курсовете.

Най-важната разлика между сухия и мокрия път е, че се увеличава разстоянието, което отнема на автомобила да спре (наричано спирачен път).

Виж също: Safety BRI4KA Academy – Скорост

Пътищата покрити със сняг или лед, могат да увеличат спирачния път до 10 пъти!

По време на валежи, друго нещо, за което трябва да внимава е, че видимостта е намалена, поради падащия дъжд.

Как да го практикуваш

Отиди да кормуваш след като е валяло. Карай по-бавно от обикновено и опитай да усетиш разликата в управлнието на автомобила при тези условия.  Преди да потеглиш се увери, че знаеш как да включиш чистачките, ако това се наложи.  Виж също как се държи колата на мокър път, когато натиснеш спирачките.

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!