Защо НЕ трябва да караме по инерция?

Започни тук

Начало » Започни тук » Защо НЕ трябва да караме по инерция?

Движение по инерция наричаме състояние, в което автомобила се движи, но без да е задвижван от двигателя. Това може да се случи, когато съединителя е задържан натиснат или когато скоростта е нулева (неутрална). Често се случва шофьорите да карат по инерция в ситуации, в които не са на скорост, тоест са на нулева, когато намаляват скоростта или когато се движат по надолнище. Това спестява гориво.  От друга страна обаче, карането по инерция не е съвсем безопасно.

Когато автомобилът се движи по инерция, той по естествени причини намалява скоростта си. В такава ситуация, при изпълнение на завой, вероятността от приплъзване се увеличава неимоверно. Това може да причини сериозен инцидент.

Карането по инерция намалява контрола, който имаш над автомобила, тъй като:

  • Спирането чрез двигателя е невъзможно
  • МПС, движещо се по надолнище, бързо увеличава скорстта си
  • повишеното използване на спирачния педал, може да намали ефективността му
  • особено на завои, насочването на посоката на движение на автомобила също ще бъде затруднено
  • ако ти потрябва, ще бъде много сложно да нацелиш точната скорост

 

Нарушавам ли закона, ако карам по инерция?

Технически не. Управлението на МПС по инерция не е нарушение на закона.

Въпреки това, при управлението по инерция, не ти дава пълен контрол на МПС-то. Това те прави опасен за теб и за околните. В този смисъл, е възможно да бъдеш глобен. Ако това се случи, обаче, със сигурност ще е малката беля.

 

Спестява ли гориво, управлението по инерция?

С една дума – да. По-старите автомобили биха могли да спестят незначително количесто гориво, ако бъдат управлявани по инерция.

Въпросът обаче е, колко време би могъл да управляваш по този начин и колко разстояние е реалистично да изминеш по инерция? Не много. Следователно и горивото, което ще спестиш е почти никакво. Ремонта на съединителя, обаче, който би могъл да ти се наложи, заради постоянното му задържане, (в общия случай) ще ти коства много.

От друга страна, по-новите автомобили имат бордни компютри. Те значително помагат за намаляване консумацията на гориво.

 

Избягвай движение по инерция!

Ако колата ти се движи по-инерция, контрола ти над нея е намален значително. Освен това, ако го правиш в движение надолу, скоростта ще се увеличи бързо. В момента, когато ти се наложи да спреш, ще трябва да го направиш по-рязко и ще ти е по-трудно, отколкото ако си в пълен контрол над МПС-то – тоест, караш на скорост.

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!