Начало » Блог » Какво да направим, ако видим горящ автомобил

Какво да направим, ако видим горящ автомобил

фев. 12, 2020 | Полезна информация

Колкото и сигурна форма на транспорт да е, управлението на МПС носи със себе си своите рискове. Най-често материализиращата се опасност е участието в пътнотранспортно произшествие. За щастие тя самата не е толкова честа (на фона на милионите автомобили, които се движат по световните пътища).

Понякога обаче се случва така, че без да имаме съприкосновение с други участници на пътя и дори да се движим по път, на който няма никой друг, автомобила ни, сякаш от нищото, започва да пуши и скоро избухва в пламъци. Такова събите може да се случи както на нас самите, така и на някой непознат. Ние, като участници в движението, бихме могли да бъдем близо до този автомобил, а може и да имаме късмета да сме достатъчно далеч, че евентуалното разразяване на пожара да не ни засегна.  Дали сме пешеходци или сме в колата си, представлява ли заплаха за нас или не, пожара на пътя е нещо, към което трябва да подходим внимателно и с готовност да помогнем на колегата на пътя.

Според член 139, алинея 2 на закона за движението по пътищата всеки водач е длъжен да оборудва МПС-то си с пожарогасител. Именно той би могъл да бъде неоценимо полезен при поява на пожар на пътя.  Пожарогасителят е нужно всяка година да преминава техническа проверка, за да подсигурим, до колкото е възможно, че няма да ни предаде в момент на нужда.

 

 

 

Какво да правя при пожар в моята кола

Пожар в автомобил възниква най-често поради висока температура, но причината би могла да бъде и техническа неизправност. Именно заради това, най-честите места, в които избухва пожар в МПС са двигателния отсек или инсталацията под таблото.

Свързана статия: Действия в критични ситуации на пътя

Едно от най-важните неща, които трябва да запомним е, че не е задължително температурата навън да е висока. Горещите летни дни със сигурност причиняват множество автомобилни възпламенявания, но МПС би могло да се запали и през зимата и дори ако вали дъжд. Причината за това е възможно да бъде, както проблем по МПС-то, така и прегряване. И докато за първото не можем да следим, то второто е нещо, за което е нужно да внимаваме.

Ако възникне пожар във вашия автомобил запомнете, че:

Трябва да се прекъсне достъпа на огъня до кислород. Огнището трябва да се задуши! Това важи както за възникнал пожар в автомобил така и навсякъде другаде.

Тъй като целта е да се задуши огнищетоако пожара възникне под капака на колата, недейте да го отваряте, това може да разрази огъня повече!

Следвайте тези стъпки
1. спре максимално бързо по най-безопасния начин – отбивайки в дясно и без да пречи на останалите участници в движението.
2. да загаси двигателя
3. да дръпне ръчната спирачка, и да освободи от скорост.
4. да започне гасене на възникналото запалване с наличния пожарогасител
Ако има хора наоколо, без да губите много време за това, кажете им да се обадят на спешния номер 112 или да ви помогнат в гасенето.

 

Какво да правя, ако стана свидел на запалване на МПС

В зависимост от това какъв участник на пътя сте имате два варианта:

  1. Пешеходците – обадете се на 112, без да чакате да ви помолят за това. Не очаквайте друг да го направи. Напълно възможно е диспечера да ви каже, че сигнала е подаден от друго лице, но това е много по-добър вариант от това никой да не се обади, очаквайки, че някой друг ще го направи. Обадете се на 112.
  2. Водачите – ако вашето МПС е близо до възпламенилото се такова и имате тази възможност – отдалечете се на безопасно разстояние, но не забравяйте да се върнете да помогнете. Ако поради някаква причина, това ви е невъзможно, обадете се на телефон 112.
Не забравяйте, че понякога пожари възникват в резултат на ПТП. В такива случаи е възможно някой пострадал да е останал в колата и да не може да излезне. Без значение какъв участник в движението сте, опитайте без да създавате опасност за собствения си живот, да измъкнете хората от колите.
Отново, не очаквайте, че друг ще го направи – ако нямате пожарогасител, възможност да помогнете на хората в автомобилите, или на тези, които опитват да потушат пожара, обадете се на номер 112.

 

Какви опасности съществуват при горящ автомобил

В американските филми, почти всеки път, в който автомобил се запали следва зрелищен взрив. Това не е невъзможно развитие на събитията, но е много по-малко вероятно, отколкото сме научени да очакваме.  Ако автомобила е с газова уредба (това трябва да е обозначено на задното стъкло), шанса за взрив, разбира се, е много по-висок. Тогава, особено ако пожара се е разразил много, най-доброто решение е да напуснем района. И то бързо.
Обикновено опасностите при възникване на пожар в автомобил са:

 

  • Да тръгне на собствен ход. В резултат на възпламеняването, водача може да остави колата на скорост, а от възникващите къси съединения от стопяването на инсталацията, МПС-то може да тръгне на собствен ход. Това се среща често, без значение дали отсечката е под наклон или не.
  • Да гръмнат гумите. Високата температура, може да предизвика автомобилните гуми да гръмнат. Това би могло да бъде изключително опасно за всеки, който е в близост до колата, понеже биха могли да се разпръснат горящи материали.
  • Да се разлее горящо гориво. В резултат на нарушаването на херметичността на горивната система би могло да потече горящо гориво. То може да подпали човек или предмет, който се намира в близост.
Ако сте изпуснали първоначалните секунди от разразяването на пожара или въпреки усилията ви, пожара се разразява, най-доброто нещо, което можете да направите е да се обадите на 112 (надяваме се, че няма да сте единствения, който го е направил) и да се отдалечите от мястото на произшествието.

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!