Начало » Блог » Въведоха онлайн тол калкулатор

Въведоха онлайн тол калкулатор

ян. 8, 2020 | Новини

От 3 януари тази година, всеки заинтересован потребител може да използва тол калкулатора на страницата на Националното тол управление, съобщиха от дружеството. Чрез него шофьорите или собствениците на пътни превозни средства над три тона и половина (3,5 тона) могат да получат информация за пътните такси, които ще дължат камионите или автобусите след въвеждането на тол системата в търговска експлоатация.

Тежкотоварните превозни средства ще плащат на база на изминатото разстояние, а не както досега – за време с електронна винетка.

Плащаме за е-винетка до седем дни предварително.

За да се изчисли тол таксата за желания маршрут, трябва да се въведат данни за превозното средство – камион или автобус със съответните техническа маса, брой оси и емисионен клас. Посочва се дата и начален час на пътуването. Избират се начална и крайна точка на маршрута, както и до 4 междинни локации. Потребителят може да поиска да мине по най-бързия или по най-краткия маршрут по зададените параметри.

В резултат собственикът или ползвателят на пътното превозно средство получава подробна информация за платените участъци по пътя – автомагистрали, първи и частично втори клас пътища, както и за дължимите пътни такси. Калкулаторът изчислява и очакваното време за пътуване по избрания маршрут, който се визуализира върху пътната карта на България.

Заложеният в системата обхват на пътищата с тол такса е 6 050 км от общо около 20 000 км републиканска пътна мрежа. Тарифите на тол таксите бяха приети от Министерския съвет и са обнародвани в „Държавен вестник“, брой 101 от 27.12.2019 г.

Използването на тол калкулатора помага на потребителите да се ориентират за разходите, свързани с пътните такси на база на изминато разстояние, особено ако решат да използват маршрутна карта. Тя позволява да се заплати предварително за изминаването на разстояние между две точки с до четири междинни локации.

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!