4.1 Сигнали на регулировчика

Начало » Подготовка за изпита » 4.1 Сигнали на регулировчика

Регулировчик е всяко лице, упълномощено да регулира движението. Регулировчика е снабден със символи (отличителни знаци), чрез които водачите да могат да го разпознават и виждат, както в светлите, така и в тъмните часове на денонощието. Възможно е регулировчика да използва палка и полицейска свирка. При регулиране на движението, в близост до ремонт на пътя, може да изпозлва и червен флаг.

Регулировчиците използват тялото си, за да насочват и управляват движението по пътя.

Следните положения на тялото са основните сигнали, които регулировчика използва:

1. Дясна ръка, вдигната вертикално 

Ознавачава Внимание, СПРИ!“ – този сигнал не се отнася за тези участници от движението, които са толкова близо до регулировчика, че не могат, без да създадат опасност за движението. Ако сигнала е подаден на кръстовище, той не се отнася за тези участници в движението, които вече са навлезли в кръстовище, те трябва да продължат, за да не създадат опасност за движението.

 

 

2. Ръка или ръце, протегнати хоризонтално встрани

След като е вдигнал едната или двете си ръце, регулировчика може да ги свали, но това не отменя сигнала, до моментът, в който регулировчика не сигнализира друго.

Вдигането на едната или двете ръце встрани означава „Преминаването РАЗРЕШЕНО“ за водачите, които се намират срещу лявото или дясното рамо на регулировчика и ще преминат направо или ще завият надясно. Разрешено е преминаването и на пешеходците, които преминават пред гърдите или зад гърба на регулировчика.

За всички останали участници в движението преминаването е забранено.

 

3. Дясна ръка, протегната хоризонтално напред 

При подаването на този сигнал, преминаването е разрешено за водачите на ППС, които се намират срещу лявото рамо на регулировчика, както и за пешеходците, които се намират зад гърба му.

За всички останали участници в движението преминаването е забранено.

< 3.4 Сигнали подавани от ППС 4.2 Пътни светофари >

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!