0.4 Трансмисия

В основата на трансмисията са механизми, които преобразуват въртящия момент на двигателя по големина и посока (за преден и заден ход) и го предават на задвижващите колела. Този процес се управлява чрез скоростния лост и водача, с помощта на педала на съединителя. Когато се натисне педалът на съединителя това прекъсва връзката между двигателя и трансмисията. Така е възможно и самото превключване на скоростите. Когато с натискане на съединителя лостът се придвижи в неутрално положение, връзката между двигателя и водещите колела се прекъсва и в скоростната кутия, което прави възможно двигателя на автомобила да продължи да работи дори когато автомобилът е спрян.

Трансмисията е изградана от:

  • Съединител
  • Скоростна (предавателна) кутия
  • Главно предаване
  • Диференциал
  • Карданен вал
  • Полуоски

 

Съединител

Съединителят е всъщност метален диск, който от двете си страни е обшит с фрикционен материал – феродо. От притисквателен диск към огледалната повърхност на маховика се притиска и чрез силата на триене въртящият момент се предава към предавателната кутия. Предавките (скоростите) се превключват чрез прекъсване на връзката между двигателя и силовото предаване – чрез натискане на педала на съединителя.

 

 

 

Скоростна кутия (предавателна)

Скоростната кутия служи за измяна на най-целесъобразно теглителната сила на автомобила в зависимост от условията на движението. Това става чрез включване (с употребата на скоростния лост) на различни двойки зъбни колела, които имат точно определено предавателно число.

Главно предаване

Главното предаване увеличава въртящия момент след предавателната кутия и го предава на двигателните колела чрез диференциала. Представлява една зацепена двойка зъбни колела, които се наричат пиньон и корона.

 

Диференциал

Чрез диференциала става възможно колелата, които са от външната страна на завоя, да се въртят с по-големи обороти в сравнение с тези от вътрешната. Това е механизъм, чрез който се разпределят теглителните усилия между ляво и дясно колело.

Карданен вал

Този вал предава движението от скоростната кутия до главното предаване и диференциала при конструкциите със задно задвижване на колелата.

 

Полуоски

Движението от диференциала до водещите колела се предава от тях.

 

Схеми на задвижване

Възможно е основното задвживане на автомобила да идва от:

  • Предни задвижващи колела
  • Задни задвижващи (класическа схема)
  • Задвижване на всички колела 4х4

 

< 0.3 Двигател с вътрешно горене 0.5 Ходова част >