Движение по пътищата

Започни тук

Начало » Започни тук » Движение по пътищата

Докато си на пътя винаги ще трябва да се справяш с трафика под една или друга форма. По време на изпита ти по кормуване, неща като използването на пътепоказателите(мигачи), начина, по който използваш скоростта при навлизане в трафик, когато минаваш през пешеходни пътеки и когато изпреварваш, както и цялостното ти поведение в движението ще бъдат оценявани.

Освен горепосочените поведенчески елементи, изпитващият ще опита да установи и доколко си способен да предвидиш ситуации и да реагираш преди те да се случат.

 

Използване на мигачи

Пътепоказателите служат, за да подскажат на другите участници в пътя, че имаш намерение да извършиш дадена маневра. Тях трябва да включиш преди да извършиш маневрата. Въпреки че има ситуации, в които не е необходимо да използваш пътепоказателите (например кръстовища, на които имаш право да завиеш само в една посока) и ако включиш мигачите в такава ситуация няма да има последствия, то във всички останали моменти, когато имаш намерение да извършиш маневра, използването на мигача е задължително.

„Карай, бе!“ иска да припомни, че Закона не е създаден с цел да ни ограничи свободата, а напротив – да ни защити от околните и от нас самите. Използването на мигачите е задължително, не защото така казва закона, а защото използвайки ги можем да спасим човешки живот – нашия или на някой друг.

 

Също така, припомняме, че пътепоказателите се използват ПРЕДИ да се извърши маневрата, а не по време на извършването ѝ или по-лошо – след като вече е приключила.

 

Как да приложиш на практика

За да ти се наложи да изпозлваш мигачите възможно най-много, трябва да минаваш през колкото е възможно повече кръстовища. Най-лесно да намериш кръстовище е ако управляваш в квартал. Също така, ако имаш тази възможност, можеш да репетираш и в паркинга на някой мол. Макар, че затвореното пространство там, създава фалшиво усещане за сигурност и е далеч по-опасно, особено за млад шофьор. Плюс това, тази репетеция (в мол), няма да можеш да извършиш по време на шофьорския ти курс.

Помоли инструктора ти, да те заведе в тих краен квартал, в който може и да нямаш на кой да сигнализираш за маневрата, която ще извършиш, но пък ще имаш много възможности да тренираш – „огледало, мигач, маневра

Тези „сухи тренировки“, освен, че ще ти помогнат да привикнеш с контролирането на мигачите, ще ти създадат и навика да сигнализираш ДОРИ ДА НЯМА НА КОГО. Което е правилно!

 

Предвиждане

Способността ти да предвиждаш потенциално опасни ситуации, преди те да са се случили, както и способността ти да планираш и да се подготвяш за следващите ти действия на пътя, те поставя в страхотна позиция като водач на МПС.

Такова предвиждане може да бъде просто нещо като забелязването на велосипедист на пътя пред теб и да реагираш, като отместиш колата си по-близо до центъра на пътното платно, за да го изпревариш. Също така, да намалиш скоростта си, ако това е необходимо, тъй като въздуха, който автомобила ти отмества с голяма скорост, би могъл да наруши равновесието на велосипедиста и дори да не си ти човека, който го удря, това може да е следващия водач.

Също така, предивждане на пътната обстановка е необходимо, когато инструктора ти или изпитващия ти каже да направиш завой. Това, което правят обикновено е да ти кажат „завий наляво при първа възможност“. За да не изпаднеш в ситуация, в която не успяваш да извършиш маневрата, трябва да се подготвиш за нея. Едно от нещата, които трябва да направиш е да се огледаш къде би могъл да завиеш наляво и да се престроиш, ако това е необходимо. По този начин, ще изпълниш маневрата и няма да нарушиш правилника.

Как да приложиш на практика

Да караш в кварталите и да получаваш насоки за това на къде да завиеш от инструктора си би могло да бъде до известна степен непредвидимо. Именно поради тази причина, ще имаш възможността да се справяш с различни ситуации. Това, от своя страна, ще ти помогне да се научиш да оглеждаш пътя внимателно и реагираш правилно в различните ситуации.

 

Използване на скоростта

Едно от най-ключовите неща, които изпитващият ще наблюдава е начина, по който използваш скоростта. Скоростта е едно от нещата, които имат най-голямо значение върху контрола над автомобила. А контрола над автомобила, от своя страна, спомага да пазиш себе си и другите участници на пътя.

Как да приложиш на практика

По време на уроците по кормуване, карай на места, на които има различни ограничения на скоростта близо едно до друго. Тихите квартални улици обикновено ограничават скоростта до 20-30км/ч. От друга страна, в някои квартали има и по-широки, на които имаш право да управляваш с 50км/ч. Ако имаш възможността да сменяваш ограниченията на скоростта, в кратки периоди, ще ти бъде по-лесно да усетиш разликата между двете и да контролираш скоростта си на движение.

При движение по пътя наблюдавай себе си и своя скоростомер. Не използвай другите автомобили за насока в това колко бързо трябва да караш.

Превишената скорост е едно от най-често извършваните нарушения на ЗДвП.

 

Навлизане в движението

Как реагираш и се подготвяш за предстоящия трафик също е едно от ключовите неща, които ще бъдат оценявани на изпита ти. Навлизането в движението се свежда до това, кой има предимство и дали има достатъчно пространство за извършване на дадена маневра.

Прост пример за това как се включваш и участваш в движението е гореспоменатия велосипедист. Ако си го видял и си предвидил ситуацията, НО нямаш достатъчно пространство, за да се изместиш безопасно, тъй като ще навлезеш в другата лента, в която пък има движение, ще се наложи да намалиш скоростта и да изчакаш велосипедиста.

Без значение дали имаш или нямаш право да извършиш дадена маневра, най-важното нещо е да предпазиш себе си и другите участници на пътя. Предимството ти няма никакво значение, ако си видял, че от другата страна на пътя някой безотговорен кара със скорост, с която не би могъл да спре, дори пред него да има стена.

 

На пътя, животът е с предимство.

 

 

Как да приложиш на практика

Едно от най-лесните неща, които можеш да направиш, за да се научиш да различаваш потенциално опасните ситуации е да се вгледаш по-дълбоко в изображенията на изпитните листовки.

 

Преминаване през движението

Преминаването през движението се отнася за онези ситуации, в които движението във всички други посоки е с предимство, пред теб. В тези ситуации, е важно да знаеш как да прецениш движението в другите посоки, така че да успееш да преминеш през ситуацията безопасно за теб и за другите участници в движението.

Как да приложиш на практика

Всяко кръстовище е подходящо за репетиция и усъвръшенстване на умението ти да преминаваш през трафик. Най-добре би било да минаваш от местата, където нямаш предимство, което ще ти позволи да премислиш ситуацията и да преминеш през пътя, когато това е безопасно.

 

Изпреварване

Да изпреварваш правилно, разбира се, също е много важно умение, тъй като неминуемо ще се озовеш в ситуация, в която ще се наложи да задминеш, по-бавно движещ се автомобил. Важно е да рано да забелязваш бавно движещите се участници в движението, поради причината, че те също(като твърде бързо движещите се) създават опасност на пътя.

За да извършиш изпреварването правилно, трябва да подбереш правилната скорост и да се подготвиш правилно за маневрата. Което означава да се увериш, че няма никой в лентата, в която възнамеряваш да навлезеш, да подадеш сигнал и тогава да извършиш изпреварването.

В ситуация, в която се озовеш зад бавно движещ се автомобил е много важно да запазиш самообладание. Възможно е колите зад теб да се натрупат и да усетиш (или по-скоро чуеш), че са изнервени и не искат да чакат. Това не трябва да има значение за теб. Първо, ако ти можеш да изпревариш автомобила пред теб, без да извършиш нарушение, значи и тези зад теб, могат да изпреварят и двама ви и второ, което е и по-важно – да запазиш себе си и другите на пътя е с предимство пред това да извършиш маневра, просто защото водачите зад теб настояват това да се случи.

Как да приложиш на практика

Когато инструктора ти прецени, че си готов да управляваш на път с две пътни платна, ще разбереш, че това е идеална локация за трениране на изпреварване. Ще забележиш, че често автомобилите вдясно карат със скорост, която е (много) под максимално разрешената. Такава ситуация, ще ти позволи да изрепетираш отново и отново това ключово умение.

Погледни в огледалото, за да се увериш, че няма никой зад теб, сигнализирай намерението си и извърши маневрата.

 

Намери своята автошола

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!