Подготовка за потегляне

Започни тук

Начало » Започни тук » Подготовка за потегляне

На първо място, за да се увериш, че си готов да потеглиш на дълго пътуване, трябва да направиш няколко ключови проверки във и около автомобила ти. Същите, ще бъдат част от оценяването ти на практическия изпит. Тези проверки включват: проверка на купето, проверки за сигурността, позицията на автомобила и проверка на огледалата.

Проверка на купето

Когато влезнеш в автомобила е от изключително значение да нагласиш всички елементи, намиращи се в него, по начин, който е удобен за теб. По време на практическата част от шофьорския ти курс това ще е едно от първите неща, които трябва да направиш, при влизане в автомобила. Извършването на тези действия ще се налага при всяко потегляне по време на курса, както и в деня на изпита ти.

Виж също: Основните причини, поради които курсистите не си взимат кормуването

Нещата, които трябва да направиш са:

  • Да се увериш, че вратите са затворени
  • Да нагласиш седалката, така, че да ти е удобно
  • Да провериш на къде е насочен волана и да го поставиш в положение, в което при потегляне, автомобила ще тръгне напред
  • Облегалката за глава(ако учебния автомобил разполага с такава), трябва да поддържа главата ти и да не я бута напред, нито да я отпуска назад.
  • Да нагласиш огледалото за задно виждане
  • Да нагласиш страничните огледала.
  • Да се увериш, че и двамата ти пасажери са си сложили колана
  • Да сложиш своя колан

Запомни, че трябва да извършиш всички тези действия преди да поставиш ключа в стартера. Ако ключа вече е поставен, трябва да ги направиш преди да запалиш автомобила.

Всяко едно от нещата в списъка се прави за да ти удобно и за да си предпазен максимално, при евентуален инцидент.

 

Как да го приложиш на практика

Ако имаш достъп до автомобил, просто седни на шофьорското място, след като някой друг е бил в колата. Увери се, че собственика няма против да нагласиш нещата, спрямо своите предпочитания, след което го направи.

 

Никога не сядай на шофьорското място с ключ в себе си или в стартера, докато нямаш шофьорска книжка.

 

Проверки за безопасност

Проверките за безопасност най-вече включват моментите, в които се движиш.

Запомни! ОГЛЕДАЛА, МИГАЧ, МАНЕВРА – в тази последователност ще видиш стъпките, които трябва да направиш, за да извършиш маневра правилно. Поглеждаш в огледата, за да се увериш, че не приближават други автомобил. Пускаш мигача, за съответната посока, тъй като, докато извършиш маневрата е възможно да се появи някой, който трябва да инфомрираш за намерението си. Едва тогава извършваш маневрата.

В основата на всичко, което правим на пътя е да се уверим, че е безопасно да извършим дадена маневра преди да сме я извършили. Това включва проверка на огледалата и ако е нужно и възможно, да завъртим глава назад, за да се уверим, че няма никой и нищо в т.нар. слепи точки.

Как да го приложиш на практика

Правилното и безопасно извършване на маневри, можеш да практикуваш само с инструктора си. Ако смяташ, че имаш нужда от тренировка на тази част от управлението, сподели с инструктора си. Имай предвид също така, че за часовете ти практика, такива ситуации ще имаш много. Също така, ако си избрал правилната автошкола, инструктора ти сам ще усети на коя част от обучението трябва да наблегне.

 

Контролери и бутони

Пълното познание на контролерите и бутоните в купето е важно. Като шофьор, основната част от вниманието ти трябва да е насочена извън автомобила и това, което се случва там, а не да мислиш и да се оглеждаш за аварийките, за пътепоказателите(мигачи), или фарове.

За да вземеш изпита спокойно и от първия път, трябва да си напълно наясно с устройството и подредбата на автомобила, на който се учиш.

Как да го приложиш на практика

Всичката практика по тази част от необходимите ти познания, ще получиш от своя инструктор. Важно е да се отбележи, че автомобилите имат различни подредби на купето. Включването на светлините може да бъде на таблото в един автомобил и ръчка, прикрепена за волана – на друг.

Автомобила, който ще управляваш на изпита си, е същият, на който си се учил. Така, че ако се запознаеш добре с него, няма да имаш проблеми с тази част от изпита.

Виж също: Какво ще се случи, ако ме скъсат на кормуването

 

Позициониране

Едно от нещата, които изпитващият ще наблюдава по време на изпита ти е как и къде поставяш колата си на пътя. Например, ако стоиш близо до средата на пътя, стесняваш разстоянието между твоят автомобил и преминаващите до теб водачи. По този начин повишаваш опасността за всички участници в движението. Това важи с още по-голяма сила, ако престъпваш лентите, без да си се огледал, да си показал, че извършваш маневра и най-лошото, без да имаш намерение да извършиш маневрата наистина.

Как да го приложиш на практика

Внимавай за това къде поставяш колата си на пътя, докато се движиш по малките квартални улици. Наблюдавай позицията на волана, когато си в средната лента и се старай да го държиш изправен, тъй като особено с по-висока скорост, дори минимално отклонение във волана, води до сериозни промени в посоката на движение.

Разбира се, че инструктора ти също ще те насочва и ще ти казва, когато престъпваш разделителните ленти, но е важно да се научиш да разбираш това и без да ти бъде съобщавано. Старай се волана да сочи напред и да се намираш в средата на твоята пътна лента.

 

Огледала

Използването на огледалата ти дава суперсилата да виждаш зад себе си. Важно е да гледаш в огледалата преди извършването на всяка маневра.

Също така, трябва да поглеждаш и слепите точки – там където огледалата не виждат.

Как да го приложиш на практика

След като си нагласил огледалата и си се уверил, че са оптимизирани за твоя ръст и позиция, можеш да помолиш някой да се разходи в задната част на автомобила, за да разбереш къде виждаш и къде не. Докато извършваш това упраженение, не е нужно да се движиш и някой да те гони с колело  ????????. 

Абсолютно реалистично и доста по-запомнящо се преживяване ще бъде, ако стоиш на едно място и твой приятел се мести от едно на друго място зад автомобила.

Важно е да научиш кога можеш и кога не можеш да видиш човека зад автомобила. Това са слепите точки на огледалата.

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!