Има ли разлика дали ще се уча на кола с бензинов или на такава с дизелов двигател?

Започни тук

Начало » Започни тук » Има ли разлика дали ще се уча на кола с бензинов или на такава с дизелов двигател?

В някой автошколи можеш да избереш да се учиш да караш на автомобил с дизелов или такъв с бензинов двигател. Ако ли пък не – можеш просто да избереш школа, в която ще се учиш на автомобил с предпочитания от теб тип двигател. Има ли обаче разлика в това?

На първо място, въпреки че при обучението разликата не е толкова голяма – на каквато и кола да се учиш, ще имаш законно право да управляваш и другия тип, то при покупка на автомобил, избора между дизелов и бензинов двигател е нещо, което наистина трябва да имаш предвид. Избора ти ще има ефект върху начина, по който караш, околната среда и банковата ти сметка.

Ето какви са разликите между автомобилите с дизелов и тези с бензинов двигател.

 

Управление

На първо място, дизеловите двигатели, имат способността да създадат голям въртящ момент, което е предимство, ако ти се налага да теглиш друг автомобил, но също така и когато изпреварваш на пътя.

От друга страна, бензиновите двигатели са много по-тихи. Ако предпочиташ тихо и спокойно движение по пътя, трябва да се насочиш към бензинов двигател.

Когато става дума за самото обучение, разлика почти не съществува, освен факта, че дизеловите двигатели може да чувстваш като по-мощни и по-шумни. Тези фактори, ще ти правят по-голямо впечатление, ако семейният ви автомобил е с различен двигател от учебния ти, тогава ще можеш усетиш разликите, заради контрастта. Ако нямаш база за сравнение, избощо няма как да разбереш какъв е двигателя на автомобила, на който се учиш.

Истинската разлика е между това дали ще караш кола с автоматична или такава с ръчна скоростна кутия.

 

Разходи

Избора между бензинов и дизелов двигател е сложен процес. Ако включиш в уравнението разходите по движението на колата, дизела със сигурност е по-евтин, особено ако имаш натрупани много километри.

Средно дизеловите двигатели изполват 15-20% по-малко гориво.

Важно е да знаеш, че автомобилите с дизелов двигател в България често са значително по-евтини от тези с бензинов. Това се дължи основно на схващането, че дизела в България е „второ качество“ и респективно би могъл да увреди автомобила. В този смисъл, предполагаемите разходи за ремонт ще бъдат по-високи на автомобил с дизелов двигател.

Горното обаче е само предположение. Напълно възможно е да си купиш автомобил с дизелов двигател и той да не се повреди никога (с основна причина горивото).

 

Околната среда

Ако се интересуваш от състоянието на околната среда и твоето участие в поддържането ѝ, трябва да вземеш кола с бензинов двигател. Въпреки че дизеловите двигатели създават по-ниско ниво на емисии въглероден двуокис (CO2), нивото на други вредни газове като азот (N), например е много по-високо.

Доказано е също, че дизеловите двигатели създават емисии, които са свързани с редица дихателни заболявания, като астма. Значителните вреди, които нанасят дизеловите двигатели на околната среда навярно ще доведат до значително увеличение в данъците на този вид автомобили.

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!