По-лесно ли е да изкарам курса с кола с автоматична скоростна кутия

Започни тук

Начало » Започни тук » По-лесно ли е да изкарам курса с кола с автоматична скоростна кутия

Този въпрос изглежда, че има очевиден отговор. Разбира се, че е с автоматичната скоростна кутия, нали? Автоматичната скоростна кутия съществува именно, за да улесни управлението и да премахне нуждата от смяната на скорости. Това, само по себе си, прави управлението по-лесно, а от там – и взимането на изпита.

Подготви се за изненада!

При разглеждане на данните за взимането на изпита, данните не подкрепят тезата за автоматичната скоростна кутия.

За последните години 10 години, нормата за вземане на изпита с автомобили с автоматична скоростна кутия е по-нисък от този на хората, които се учат да управляват на коли с ръчна скоростна кутия.

Разбира се, сериозната разлика може да се дължи на факта, че хората, които се учат да карат на ръчна скоростна кутия все още е значително по-висок, което, чисто статистически дава превез във възможността да се получи така желаното СУМПС.

От друга страна обаче е напълно възможно, необходимостта курсистът да се фокусира върху сменянето на скоростите, да влияе цялостно върху вниманието, което той отделя на движението и управлението на МПС-то.

Без значение каква точно е причината за разликата в успеваемостта, когато се питаш на какъв автомобил да караш курса, помни, че, чисто статистически, шанса ти е по-голям в автомобил с ръчна скоростна кутия.

Освен това, при придобиването на СУМПС с автомобил с автоматична скоростна кутия, ще имаш право да управляваш само такива автомобили.

 

Електрически автомобили

Всички електрически автомобили имат автоматична скоростна кутия. Въпреки че в България все още не са разпространени в такава степен, напълно възможно е бъдещето да принадлежи на този вид автомобили. Това означава, че въпреки възможността този(на автомобил с автоматична скоростна кутия) изпит да бъде по-труден за взимане, той все пак да бъде нещо, което трябва да обмислиш.

С риск да се повторим, придобиването на СУМПС на автомобил с автоматична скоростна кутия, дава право за управление само на такъв тип автомобили. Ако искаш (или ти се наложи) да управляваш автомобил с ръчна скоростна кутия, ще се наложи да изкараш допълнителен изпит за това.

В обратната посока това правило не важи. Ако имаш СУМПС, получено на автомобил с ръчна скоростна кутия, имаш пълното право да управляваш и двата вида МПС.

Виж разликата между колите с ръчна и автоматична скоростна кутия

Има ли разлика дали ще се уча на кола с бензинов или на такава с дизелов двигател?

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!