Как се сменява спукана гума?

Започни тук

Начало » Започни тук » Как се сменява спукана гума?

Възможно е да се случи на всеки! Необходими са умения, за да се смени спукана гума. Това не е от нещата, които ни учат на шофьорските курсове, но е от сериозно значение да сме наясно как се сменя спукана гума.

Въпреки че сме виждали отново и отново подобни ситуации във филмите, смяната на спукана гума е наистина отговорно начинание. За щастие, „Карай, бе!“ подготви за теб кратък, но задълбочен наръчник за това как да се справиш с подобна ситуация.

Ето как да смениш спукана гума и да се върнеш на пътя бързо и сигурно.

 

Какво е необходимо, за да се смени спукана гума?

  • Трапецовиден крик
  • Гаечен ключ
  • Напълно здрава и напомпана резервна гума

Виж също: Как се проверява налягането на автомобилните гуми?

 

Как се сменява спукана гума стъпка по стъпка

 

1. Спри автомобила на сигурно място

В случай на каквато и да е авария по пътя, която ти позволява да продължиш да движиш автомобила, първото нещо, което трябва да направиш е да намериш сигурно място, на което да отбиеш.

В момента, в който разбереш, че имаш проблем с гумата, трябва да намалиш скоростта постепенно и без резки промени в посоката на движение. Оглеждай се внимателно за възможни локации за паркиране. Трябва ти място, което е сигурно. В най-добрия случай – далеч от трафика. Ако откриеш място, което изглежда подходящо, но не си сигурен, че ще можеш да изпълниш маневрата, може да повикаш някого на помощ. Това е по-добра идея, отколкото да нанесеш допълнителни щети на своят автомобил или по-лошо – на чужд, който няма общо със ситуацията.

Не забравяй да включиш аварийните светлини.

 

2. Събери всичко необходимо за сменянето на гумата

След като си намерил подходящо за сиране място и си подсигурил пътя зад себе си, ще трябва да откриеш всички необходими за сменяването на гумата предмети. Най-вероятно ще бъдат в багажника. Възможно е гумата да се намира в „мазето“ на багажника. Тоест, под килимчето.

 

3. Премахни предпазители и капачки

Върни се при спуканата гума, заедно с всикчо необходимо за сменяването ѝ. Премахни всякакъв вид капачки и предпазители, които ограничават достъпа до гайките, които държат гумата.

 

4. Разхлаби гайките

След като вече имаш достъп до тях, използвай гаечния ключ, за да разхлабиш гайките на гумата. Това се прави като свържеш върха на гаечния ключ с гайката и въртиш обратно на часовниковата стрелка, до момента, в който усетиш, че се отпускат.

Запомни. Възможно е да ти се наложи да ползваш сила. Спокойно можеш да използваш крака си, за да натиснеш, гаечния ключ(без да го риташ).

Тук е важно да отпуснеш гайките, не да ги премахнеш напълно. Премахването ще направиш, когато е време за сменяне на гумата.

 

5. Постави крика под колата

Тази част е по-особена. Обикновено крика се поставя точно под рамката на колата, до спуканата гума.

Повечето автомобили имат пластмасова секция, с очевидно изпъкващ метален елемент, отделен конкретно за крика. Ако разполагаш с нея, би могъл да погледнеш книжката с инструкциите на автомобила си, за да се увериш къде точно е правилно да поставиш крика на този конкретен модел.

6. Повдигни автомобила

След като поставиш крика на правилната позиция, повдигни автомобила до момента, в който гумата, която ще сменяш се намира на около 15 сантиметра от земята.

Не допускай нито една част от тялото ти да се озове под автомобила повреме или след повдигането му на крика.

 

7. Смени гумата

Вече можеш да премахнеш гайките напълно.

След това, хвани гумата и я дърпай към себе си бавно и внимателно, до като тя излезе. Постарай се да не влагаш твърде много сила, защото е възможно гумата да се освободи изведнъж, което би довело до повалянето ти на земята с тежката гума в ръце. Това, само по себе си, би могло да те нарани много. Още по-лошо би било, ако паднеш на пътя.

Вади гумата бавно и внимателно.

За да предотвратиш търкулването на гумата (като питата от приказката), постави я легнала на земята.

Сега постави резервната гума на нейно място.

8. Свали автомобила обратно на земята

След като си поставил резервната гума, можеш да снижиш автомобила, поставяйки го обратно на земята. Сега трябва да затегнеш гайките плътно, в посока НА часовниковата стрелка.

Използвай цялата сила и тежест на тялото си, за да завиеш гайките възможно най-плътно.

Виж също: Как се проверява налягането на автомобилните гуми?

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!