Какво трябва да знаем за изпитните листовки

Започни тук

Начало » Започни тук » Какво трябва да знаем за изпитните листовки

Теоритичния изпит за шофьори е задължителна стъпка по пътя към придобиването на СУМПС. Тази част от подготвката на бъдещите шофьори представлява запознаване със Закона за движение по пътищата и Правилника за прилиагането му.

„Карай, бе!“ предоставя пълна информация за подготовка за теортичния изпит, но тук ще отговорим на въпроси, отнесени към самия изпит.

 

Кога да се запиша за изпитните листовки?

В България, теоритичният изпит е разделен на две части – вътрешен и външен. Много кандидат-шофьори или от самонадеяност или подценяване на вътрешния изпит бързат да се запишат за него, тъй като това е необходима крачка, за достигането на така желаното СУМПС.

За съжаление, това често довежда до негативен резултат и необходимост от втори, а понякога – трети опит за взимането на изпита.

За да избегнете тази възможност, преди да се запишите за теоритичния изпит – вътрешен или външен – трябва да сте 100% сигурни в подготовката си.

Свързан текст: Какво ще се случи, ако ме скъсат на листовките

 

Каква е структурата на изпитните листовки?

По съществото си, изпитните листовки са тест със затворени въпроси, някои от които имат  повече от един верен отговор. Теста се състои от 45 въпроса, на които трябва да отговориш за 40 минути. Всеки верен отговор носи по една точка. В случай, че даден въпрос има повече от един верен отговор (2 или 3), кандидатите трябва да посочат всеки един от верните отговори, за да получат точките. Тоест, ако даден въпрос има 3 верни отговора, той носи 3 точки, но само в случай, че са посочени и трите верни отговора.

Няма да получиш 2 точки, ако си посочил два от верните отговори. 

До практическата част на изпита биват допуснати само кандидати, които преди това са покрили теоритичния минимум (най-малко 87 точки от 97 възможни).

 

Как да се запиша за изпитните листовки?

Това е работа на инструктора ти. В случай, че си се записал за шофьорските курсове и си взел вътрешния изпит, инструктора ти ще те запише за външният изпит. Имай предвид, че можеш да откажеш да се явиш на определена дата, ако например искаш да преговориш материала още веднъж или просто нямаш възможност да се явиш на обявената от дата.

 

Къде да видя всички въпроси от листовките?

„Карай, бе!“ смята, че вместо да се фокусираш върху въпросите, трябва да се задълбочиш в подготовката. Въпреки това, тук можеш да видиш всички официално одобрени въпроси за изпитните листовки.

 

Има ли къде да решавам листовките онлайн?

Да! В сайта на Информационна система на ИА „Автомобилна администрация“ имаш възможност да решаваш листовки за всяка от категориите.

В този сайт ще получиш пълното преживяване на изпитните листовки. Визуално, времево и съдържателно(въпросите са официалните) изпита е идентичен с този, който ще държиш, когато дойде време.

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!