13.2 Движение в зимни условия

Начало » Подготовка за изпита » 13.2 Движение в зимни условия

Когато зимата приближи и вие подготвяте автомобила си за употреба в тези условия, запоменте, че:

  • Необходимо е акумулаторът да бъде в пълна изправност. При ниските температури двигателя има нужда от повече ток от акумулатора, поради по-голямото съпротивление, което трябва да преодолее вследствие на увеличения вискозитет (мярка за съпротивление) на маслата в двигателя и скоростната кутия.
  • Законът изисква между 15 ноември и 1 март гумите да са зимни или с грайфер не по-малък от 4мм.
  • Отоплителната система на купето на автомобила също трябва да работи нормално.

В зимно време движението по пътищата, особено в извъннаселени места, може да се окаже много опасно, а понякога дори невъзможно без да имате вериги за сняг (тоест преди да започне сезона, трябва да сте си закупили вериги).

Както си спомняме, има знак – Г19 -, който задължава движението с вериги за сняг. Г19 се среща най-често в планинските проходи.

Самото управление на автомобила през зимата също има своите особености. Една от основните такива е, че при движение на хлъзгав път (от кал, сняг, лед), сцеплението на колелата с пътя се намалява многократно. За да избегнем инциденти по хлъзгавите участъци, необходимо е да се движим с по-ниска и равномерна скорост, по възможност на по-висока предавка с минимално подаване на газ.

По всиоката предавка намалява вероятността от буксуване на двигателните колела.

 

Не по-малко опасни са и рязкото подаване на газ, рязкото намаляване на скоростта и резките отклонения в ляво или дясно.

 

Ако ви се наложи да се спускате по наклони в зимни условия, опитайте да не използвате спирачките, с цел намаляване на скоростта. Вместо това, разчитайте на спирачното действие на двигателя, като превключите на по-ниска предавка.

 

В зимни условия, подхождайте към мостове, виадукти, сенчести участъци от пътя, северните склонове на планините и ветровитите (оголени) местности с особено внимание, тъй като на тези локации появата на заледяване е с висока степен.

 

Следете прогнозата за времето. Ако нямате достатъчно опит, или автомобилът ви не е готов да посрещне очакваните метеорологични условия, най-добре премислете използването на друг превоз до Вашата дестинация.

< 13.1 Използване на светлините 13.3 Високи температури >

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!