13.3 Особености на движението при високи температури

Начало » Подготовка за изпита » 13.3 Особености на движението при високи температури

Летният сезон се отличава с:

  • високи температури
  • възможна рязка промяна на времето (обилни летни валежи)
  • по-голяма интензивност на движениетo

Поради различните метеорологични условия е необходим и различен подход към автомобила. През лятото трябва да съблюдаваме охлаждащата течност на двигателя да е на необходимите нива. Внимавайте за температурата на охлаждащата течност при продължително движение по наклони. Ако стрелката приближи до червения сектор, задължително превключете на по-ниска предавка, а движението продължете с по-малко подаване на газ. Ако въпреки промените, които сте направили в управлението на автомобила си, стрелката все пак премине в червения сектор, обмислете преустановяване на движението за известен период от време.

Ако смятате да долеете студена вода в двигателя (за обслужаваемите акумулатори), бъдете изключително внимателни при отварянето на капачката на радиатора (или на разширителното казанче). При загрят двигател е неизбежно да последва избликване на гореща вода. Доливането на студената се случва при работещ двигател и на тънка струя.

Както споменахме, през лятото се очакват и обилни валежи. Когато пътят е мокър, сцеплението на колелата с него се намалява. Това, което ще ви защити от произшествия в такива условия е да намалите скоростта, и да увеличите дистанцията между вас и останалите участници в движението.

Особено опасно е началото на дъжда, тъй като натрупаният по пътя прах и капките образуват тънък слой кал, която прави пътя изключително хлъзгав. С продължаване на дъжда, въпросният слой се отмива и сцеплението се подобрява. Въпреки това останете нащрек!

 

< 13.2 Движение в зимни условия 14. Ежедневни маршрути >

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!