13.1 Използване на светлините на автомобила

Начало » Подготовка за изпита » 13.1 Използване на светлините на автомобила

През деня моторните превозни средства задължително трябва да се движат с включени дневни или къси светлини.

При движение през нощта и при намалена видимост моторните превозни средства и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини, габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационен номер.

При пътуване през нощта е необходимо да сте внимателни. Възможна е появата на други участници в движението – МПС, пешеходци, велосипедисти или каруци.  Когато избирате скоростта си на движение, е важно да можете да спрете в зоната, осветявана от фаровете на автомобила ви.

Най-голяма опасност представляват каруците, тъй като се движат бавно и са трудно забележими. Поради тази причина, за последните е задължително да са обозначени с два бели или жълти светлоотразителя отпред и два червени отзад. При движение в нощно време, в задния ляв край трябва да имат поставенно светещо тяло, излъчващо бяла или жълта светлина. Също така, по това време на денонощието, водачите на каруци са задължени да носят светлоотразителни жилетки.

Въпреки това, не разчитайте на отговорността на водачите на каруците или на другите участници в движението, изобщо. Старайте се да подбирате скоростта и маневрите си повреме на движение по такъв начин, че да съхраните себе си. Да спазвате правилника, без да застрашавате другите, но и да не очаквате от тях пълно подчинение на закона е най-добрият начин да се съхраните на пътя. Движете се със скорост, която ще ви позволи да спрете достатъчно бързо, в случай на ненадейна поява на препятствие.

 

Използването на дълги светлини е забранено:

  • При разминаване (превключването от дълги към къси светлини трябва да се случи на разстояние между превозните средства, не по-малко от 150м, или в момента, в който водачът на насрещния автомобил подаде сигнал. Прието е този сигнал да бъде превключване (примигване със) на светлините.)
  • При движение по участъци от пътя, които са осветени.
  • При движение зад друго МПС на разстояние, по-малко от 50м.

 

При превключването от дълги на къси светлини, преди разминаване с насрещен автомобил, задължително трябва да намалите скоростта, за да можете да спрете в случай на поява на препятствие (човек, каруца, животно) пред автомобила ви

 

В нощни условия и при намалена видимост, всяко спряно на платното за движение МПС и неговото ремарке трябва а бъдат обозначени с включени габаритни светлини.

Допълнителни светлини за мъгла също могат да се използват, но само при значително намалена видимост. Например, при мъгла, снеговалеж, дъжд и сходни. Светлините за мъгла, не могат да се използват самостоятелно, а допълнителната задна светлина за мъгла с червен цвят се използва, само когато видимостта е намалена под 50 метра.

При заслепяване, водачът е длъжен да намали скоростта и при необходимост – да спре.

При намалена видимост под 50 метра се забранява:

  • завиването в обратна посока
  • тегленето на МПС
  • движение на извънгабаритни ППС
  • превоз на опасни товари

 

< 12. Престой и паркиране 13.2 Движение в зимни условия >

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!