15.3 Наркотични вещества

Според Закона за движението по пътищата, освен употребата на алкохол, забранени са и наркотичните вещества, както и техните аналози.

Ефектите от наркотичните вещества се различават, според това как действат на мозъка. Марихуаната например, може да забави времето за реакция, да наруши представата за време или разстояние, както и да намали координацията.

Хората, които са под въздействието на кокаин или метамфетамин, от своя страна, са склонни да бъдат агресивни и да извършват необмислени действия при шофиране.

Изключително опасна е комбинацията между наркотици и алкохол. При употреба на алкохол и амфетамин, например, човек губи реална преценка за въздействието на алкохола, тъй като опиянението е „маскирано“ под стимулиращия ефект на амфетамините.

Всички видове успокоителни, които могат да се купят от аптеката са не по-малко опасни от ‘класическите’ наркотици. Приемането на тези лекарства, особено при завишени дози, може да пристрасти консуматора и да го превърне в зависим. При предозиране обикновено се наблюдават проблеми при запазване на равновесието, забавени движения и говорни проблеми. Има и други видове успокоителни, които дори при приемане в нормални дози намаляват напрежението, тревогата и безсънието, но за сметка на това понижават концентрацията, волевата регулация и предизвикват сънливост.

Въздействието на успокоителните хапчета се усилва силно, когато са комбинирани с алкохол. Комбинирането им може да доведе до смърт. Именно поради тази причина, е добре да се консултирате с лекар или фармацевт, ако приемате лекарства и имате намерение да консумирате алкохол.

 

< 15.2 Алкохол 16.1 Общи задължения на водачите >

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!