0.11 Управление на автомобила

Начало » Подготовка за изпита » 0.11 Управление на автомобила

За безопасността при движение по пътищата са важни максималния комфорт и изправността на автомобила.  На тази страница има списък с елементи от управлението, за които трябва да следи, за да си осигурим максимален комфорт и безопасност.

  1. Волан

За да се спре навреме и да се реагира бързо и правилно при внезапна поява на опасност на пътя, е от голямо значение начинът, по който се държи волана. Правилният начин да се държи кормилното колело (воланът) е леко и свободно – без излишно напрежение в мускулите на ръцете. По-здрав хват е препоръчителен при по-висока скорост и при преминаване през неравности.

 

  1. Положение на тялото

Каква позиция е заел шофьорът по време на управляване на автомобила също е от голямо значение, за да може правилно да управлява, да следи контролните уреди върху таблото, както и да може да гледа пътя. Когато управляваме автомобил, следва да сме се настанили удобно и без напрежение в позицията на тяло. Ако не седим удобно, или сме в позиция, която причинява напрежение в тялото ни, не само управлението се затруднява, но и натоварването е по-голямо, което предизвиква умора.

 

  1. Движение в права посока

При нормален свободен ход на кормилното колело, еднакво налягане в гумите и правилната регулировка на предния мост, движението в права посока е безпроблемно. В такива условия водачът трябва само да коригира отклоненията на пътя. Особено важно е наблюдението върху пътя пред автомобила.

 

  1. Преодоляване на наклони

При изкачване на по-полегати наклони е необходимо, до колкото условията позволяват, предварително да се увеличи скоростта. Не трябва да се прекалява с непременното преодоляване на наклон с най-висока предавка и натиснат педал на газта до края, защото така двигателят работи с пълна мощност и частите му са най-натоварени. Но в случай, че не е необходимо, не бива да се превключва на по-ниска скорост.

Необходим е компромис между натоварването на двигателя при използването му за спиране и при спускане по наклон. Намаляването на скоростта в такива случаи трябва също да става на по-ниска предавка. В противен случай накладките и повърхнините на дисковете се износват.

 

  1. Преодоляване на завои

Влизането в завой с натиснати спирачки е опасно. Това важи с особена сила при хлъзгав път.

За преминаването в завои има три основни начина при спазване на правилото за движение в границите на дясната лента – точно копиране кривата на завоя, с навлизане от вътрешната страна, с навлизане от външната страна.

 

< 0.10 Техническа поддръжка 0.12 Действия в критични >