5 неща, които трябва да знаеш, преди да започнеш курса за СУМПС

Започни тук

Начало » Започни тук » 5 неща, които трябва да знаеш, преди да започнеш курса за СУМПС

Една от най-големите отговорности, които обикновено приемаме с отворени обятия в толкова ранен етап от живота си е да управляваме МПС. Нормално е да си притеснен, когато стане дума както за управлението на автомобил, така и за изпитите, които трябва да положиш, за да бъдеш правоспособен шофьор.

Тук сме ти подготвили 5 неща, които биха могли да те успокоят и по този начин да ти помогнат да си вземеш изпита.

 

1. Нормално е да не вземеш изпита от първия път

Най-голямото притеснение за повечето кандидат-шофьори е да получат негативен отговор. Истината обаче е, че да те скъсат на теоритичния или на практическия изпит, не е кой знае какъв проблем. Всъщност, може би е по-добре това да се случи, отколкото да вземеш изпитите с късмет или благоволението на изпитващия, тъй като ще имаш възможност да заучиш по-добре правилника и/или да се упражняваш още малко в управлението на МПС.

 

2. Започни да учиш, преди да платиш за курс

Не чакай до момента, в който си в колата с инструктора ти, за да започнеш да се учиш да управляваш МПС. Следващия път, в който си в колата с приятел или с родителите ти, недей просто да гледаш през прозореца безцелно. Вместо това, фокусирай вниманието си в това, което шофьора прави и какво се случва на пътя. Навярно си наясно, но все пак – дори да си на предната седалка, разликата между това да управляваш и да се возиш е огромна. Опитай да разбереш какво прави човекът, който те вози и защо.

Не само управлението на автомобила е важна част от знанията, които трябва да има един шофьор. Теоритичната част също е много важна. Запознай се с теорията и наблюдавай какво се случва на пътя, опитай да си преговаряш знаците, виждайки ги по пътя.

Ако се случи, управляващия да наруши правилника, с който си се запознал вече, недей да му казваш, без значение дали е приятел или родител, къде и как е извършил нарушението. Той най-вероятно знае това, а и няма как да промените ситуацията. Единственото, което ще получиш (с изключение на мимолетното удоволствие, че си споделил новополученото познание) е да изнервиш управляващия.

 

3. Намери правилната автошкола

Управлението на автомобил и така е натоварващо действие. Представи си колко по-натоварващо би било, ако седиш до човек, с който просто не си пасвате. За да избегнеш подобна ситуация, трябва да избереш правилната автошкола с правилния инструктор.

Подготвили сме статия с насоки, за това как да избереш автошкола. Ако вече си я прочел, можеш да потърсиш автошкола тук.

 

4. Проучи територията на изпита

Ако си намерил правилната автошкола, инструктора ти ще бъде така добър да сподели с теб къде ще се проведе изпита ти (имаш право да знаеш). След като получиш отговор на този въпрос, отиди сам или с приятели и опознай територията. Виж къде какви знаци има, къде има затворени улици, дупки по пътя и т.н. Колкото по-запознат си с територията, толкова по-спокоен ще бъдеш.

Все пак недей да забравяш, че движението по пътищата е много динамично. Бъди нащрек за промени, когато дойде време за изпита ти.

 

5. Опитай да изкараш последния си час кормуване възможно най-скоро до изпита

Колкото по-малко време е минало между последния път, в който си управлявал автомобил, толкова по-спокоен би могъл да се чувстваш, че ще се справиш и този път.

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!