Как да си вземеш кормуването от първия път

Започни тук

Начало » Започни тук » Как да си вземеш кормуването от първия път

В България 52% от мъжете взимат кормуването от първия опит, докато при жените този процент е 39. Почти 64% от мъжете взимат листовките също от първия път, докато жените, справили се с теорията от първия път, са 54%.

Ако искаш да избегнеш допълнителните разходи, свързани с получаване на оценка „Не“  на кормуването, ето какво трябва да знаеш.

 

Теорията

Често се случва курсистите си вземат листовките и веднага да забравят всичко, което са научили. Въпреки това, който и инструктор да попиташ, честото преговаряне на теоритичната част от управлениете е от ключово значение не само за изпита, но и за управлението на автомобила ти, след като вече си взел своето СУМПС.

На изпита, познаването на теорията, ще ти помогне не само с управлението, но и с въпросите.

 

Разпитай инструктора си

Ако имаш въпроси, на които не ти е отговорено, това може много да те разсее и да повиши напрежението по време на изпита.

Не се притеснявай и задай на инструктора си всички въпроси, които имаш. Ако си несигурен в нещо, дори и да изглежда очевидно, просто попитай. Никой инструктор, не би ти се скарал, за това, че задаваш въпроси. Особено ако си избрал точната автошкола. Плюс това, колкото по-често и продължително разговаряш с инструктора си, толкова повече информация би могъл да получиш от него.

 

Не позволявай на дребните грешки да объркат

По време на кормуването имаш право на няколко дребни грешки. Въпреки че това може да звучи притеснително (и натрупването на дребни грешки може да е причина да бъдеш скъсан), все пак имаш поле за движение. Не всяка грешка означава, че ще получиш „Не“.

Така че, ако направиш две-три по малки грешки, остави ги назад и продължи да караш с увереност и спокойствие. В противен случай, ще се притесниш, ще се разсееш и това може да доведе до натрупването на още подобни грешки.

Не позволявай на дребните грешки да те объркат.

 

Практика, практика, практика

Очевидно е, нали? Въпреки това, винаги е хубаво да се спомене. Шофирането е умение, което, като всички други умения, човек подобрява с практика. Ако искаш да си вземеш кормуването от първия път, опитай да преминеш през практическите уроци, възможно най-бързо, за да нямаш големи пропуски между времето, в което си карал.

Значително по-добре е да изкараш всичките часове един месец, отколкото да ги разделиш на два или три месеца, реално управлявайки МПС-то веднъж на 4-5 дена.

Познанията ти в шофирането все още са крехки и всяко по-продължително отделяне от МПС-то може да доведе до забравяне на елементартни неща, като това как се потегля.

 

Наблюдавай как другите карат

Докато родителите или приятелите ти те возят някъде е много лесно да изключиш всичко около себе си и просто да се насладиш на гледката, на разговора или на музиката. Ако скоро ти предстои да те изпитват на кормуване, далеч по-добра идея би било да наблюдаваш как се справя човека до теб с различни ситуации на пътя. Това ще ти помогне да усетиш една идея по-добре трафика, което от своя страна, може да ти спести неприятни ситуации на изпита.

Имайки общ усет за трафика ще се пренесе в увереност при управлението на кормуването, което със сигурност ще бъде усетено от изпитващия и ще увеличи шансовете ти да вземеш изпита от първия път.

 

Не бързай

Докато караш с инструктора ти в последните часове, може да се почувстваш твърде уверен. Вече си взел листовките и вътрешния практически изпит. Караш свободно, спокойно и уверено. Готов си!

Е, може би не. Шофирането е особена дейност, която изисква голяма доза самоувереност, но НЕ самонадеяност. Имай предвид, че докато управляваш с инструктора си, освен ако не е много добър в работата, той няма да ти посочва всички дребни грешки, които правиш. Тези грешки, обаче, биха могли да ти костват изпита.

За това, най-добре е докато имаш възможност да управляваш с инструктора си и да се учиш от него – опитай да подходиш към цялата ситуация с поне известна доза смиреност. Винаги ще има какво още да научиш от човек, специализирал в това да учи другите да управляват МПС.

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!