Управление

Започни тук

Начало » Започни тук » Управление

Някои от елементите на пътя са създадени така, че да улеснят движението. Такива видове пътища са кръговите, двупосочните пътища, както и пешеходните пътеки. По време на практическия тест (кормуването), изпитващият опитва да те постави във възможно най-много ситуации, чрез които да покажеш готовността си да управляваш МПС самостоятелно. По тази причина, най-вероятно ще ти се наложи да минеш през поне един, ако не е и всички тези елементи от пътя.

 

Кръгови кръстовища

Кръговите кръстовища са често срещан елемент от пътя. Те позволяват непрекъснато движение, без необходимост от светофар. Това се случва около остров, с формата на кръг или заоблен правоъгълник.

В началото е нормално да се притесниш от непрекъснатото движение в кръговите кръстовища. С времето ще научиш, че прости правила като предимство на десностоящия, заедно с предимството на тези, които вече са в движението, ще улесни неимоверно управлението ти в тази част от пътя.

 

Как да се подготвиш

Използвай големи кръгови кръстовища, за да репетираш влизане и излизане от различни изходи. Това ще ти помогне да усетиш този вид кръстовища. Колкото повече практика имаш, толква по-лесно ще ти бъде да разбереш в коя лента е най-добре да влезнеш.

Малките кръгови кръстовища, нормално, имат по-малко пространство за маневриране. Също така, е много важно да внимаваш за шофьори, които минават през цялото малко кръгово кръстовище, като по този начин правят обратен завой.

Виж също: Управление – кръстовища  и  Правила за преминаване през кръстовища

 

Пешеходна пътека

Пешеходната пътека е част от пътната маркировка, чието значение е, че преминаването ти по тази част от пътя зависи от присъствиет или отсъствието на пешеходци, а не от светофари.

На тази част от пътя не можеш да спираш, паркираш или изпреварваш.

Имай предвид, че ако понякога над пешеходната пътека има светофар. В такива ситуации, се съобразяваме със светофара. Очевидно е, че ако има пешеходец на пътя, трябва да го пропуснем, без значение дали пресича неправилно.

 

Как да се подготвиш

Опитай да намериш път с повече от една пешеходна пътека тип „Зебра“ и си измисли маршрут, който минава няколко пъти през този (или други такива) пътища. Това ще увеличи шанса да от поява на пешеходец на пътеката.

 

Двойно пътно платно или разделена магистрала

Двойни пътни платна наричаме всеки път, по който трафика е двупосочен, а лентите за различните посоки са разделени по някакъв начин.

Обиквовено този вид пътища имат по две ленти във всяка посока. По тези пътища ограничението на скоростта е значително по-високо от това в градски условия. Това е така, тъй като разделението на двете пътни платна създава осезаемо по-голяма сигурност.

Това по никакъв начин не означава, че сигурността ти е 100% гарантирана.

На пътя винаги трябва да сме нащрек и напълно фокусирано върху случващото се около нас.

Как да се подготвиш

Когато инструктора ти реши, че си готов за двойно пътно платно, ще можеш да се подготвиш за движение по такъв вид път. Те обикновено се използват за свързване на два града. В този смисъл, когато се озовеш на такъв път се подготви за по-продължително управление без спиране(на светофари, пътеки и т.н.).

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!