Основи на шофирането

Започни тук

Начало » Започни тук » Основи на шофирането

Макар, че начина, по който се управлява МПС се подчинява на редица закони и наредби, основната, сред които е, разбира се, закона за движение по пътищата, „Карай, бе!“ събра няколко основни правила, някои от които не са поместени в закона, но със сигурност ще са ти от голяма полза.

1. Включването на пътепоказателите не дава предимство

Заявяването на желанието ти да извършиш дадена маневра не ти дава предимство пред останалите участници в движението. Винаги, когато изпълняваш маневра се оглеждай и проверявай дали е безопасно да я продължиш.

 

2. Минавай по пешеходните пътеки с голямо внимание

Това е вярно, без значение от коя страна на волана си. Преминавайки по пешеходна пътека тип „зебра“, хората имат склонността да приемат, че понеже закона е на тяхна страна(имат предимство като пешеходци), те имат право да пресекат пътното платно без да се огледат или без да внимават. Именно поради тази причина, трябва да си нащрек за някой безрасъден пешеходец, решил да пресече в последния момент и без да се огледа. Не само, че при удар на пешеходец водача винаги е виновен, но и, което е по-лошо, възможно е да убиеш човек. Никой не иска да носи това цял живот. От друга страна, не бъде безрасъден пешеходец. Оглеждай се и внимавай, когато навлизаш на пътното платно. Няма значение дали си с предимство или не.

 

3. Ако видиш деца в близост до пътя, продължи управлението с повишено внимание

„Децата нямат спирачки!“. Този силно разпространен у нас израз идва да покаже едно – детето не разбира напълно опасността, която представляват автомобилите за тях. Освен това, често са силно фокусирани върху игра. Ако деца подритват топка, гонят хвърчила или дори гонят буболечка, при навлизането на техния фокус на пътя, бъди сигурен, че детето ще последва. Поради тази причина, видиш ли дете близо до пътя – управлявай с повишено внимание.

4. Карай единствено, когато си трезвен

Ще ни се това да не е нещо, за което да е необходимо да говорим, но все още твърде много шофьори управляват, след като са употребили алкохол. Според статистическите данни за престъпленията в Западния свят, ако бъдеш убит, това най-вероятно ще е направил твой близък, под въздействието на алкохол. Ако алкохола е сред основните причини за убийствата (и той е) в нашето общество, кое ни кара да мислим, че можем да управляваме автомобил?

„Карай, бе!“ ви моли, ако сте употребили алкохол, намерете друг начин да се приберете у дома. За да се приберете у дома. 

Виж също: Safety BRI4KA Academy – Как влияе алкохола на шофьорските ни умения

 

5. Ако караш нощно време, скоростта ти трябва да позволява безопасно спиране в рамките на осветеният от фаровете път

Това е от огромно значение, тъй като видимостта е намалена нощно време. Следователно, колкото по-голяма е скоростта ти, толкова по-малко време и способност за адекватна реакция ще имаш.

Виж също: Каква е разликата между намалена и ограничена видимост?

 

6. Скоростта си ориентирай по знаците, не по другите шофьори

Когато карах с инструктора си, най-честите забележки, които чувах бяха свързани със скоростта. „Гледай скоростта?“, „Намали?“, „Видя ли ограничението?“, „Чете ли за листовките?“(намеквайки, че не познавам пътните знаци). Истинате беше, че гледах скоростта и бях чел. Проблема беше в това, че вместо да ориентирам скоростта си на управление по пътните знаци и ограниченията, правех това, наблюдавайки другите автомобили.

Като най-нарушавания закон в България, ЗДвП е меко казано безсилен да наложи безопасната скорост на управление, от която така отчаяно се нужаем. Няма как всеки да бъде глобен. Всеки, обаче, може да допринесе за по-спокойното преживяване на себе си и останалите, когато сме на пътя. Просто гледайте и спазвайте ограниченията. Те са там с причина.

Виж също: Най-честите пътнотранспортни нарушения

 

7. Дори да имаш предимство в дадена ситуация, водачът на другия автомобил може да не знае това

Започнахме с предимство, ще завършим с него. Също както мигачите НЕ осигуряват предимство, пътните знаци няма как да ти го гарантират. Дори да се намираш на път с предимство и светофар и регулировчик едновременно да ти казват мини, първо се огледай. Видиш ли, че някой безумец кара със скорост, с която очевидно няма как да спре на време, просто го пропусни. Колкото и да бързаш и колкото и важна среща да имаш. По-добре да отидеш 30 секунди по-късно, отколкото да не отидеш никога.

 

„Карай, бе!“ умолява всичките си читатели да управляват своите МПС-та с повишено внимание. Пътят е опасно място, но само защото ние го правим такова. Пазаете себе си и другите участници в движението. Животът и здравето са най-важните неща в нашето съществуване. Пазете ги!

Не си готов за изпитните листовки?

 

  Подготви се!